Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Applications of quantum annealing in combinatorial optimization

  • S. Yarkoni
Datum
dinsdag 20 december 2022
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Summary

Quantum computing is a potentially disruptive technology which aims to solve fundamentally difficult problems in a variety of domain areas. In this thesis, one specific paradigm called quantum annealing is evaluated in the context of combinatorial optimization. The specific implementation of the quantum annealing algorithm in hardware is explored in depth, and various approaches to map real-world optimization problems to such a quantum processor are presented. Hybrid quantum-classical algorithms are tested both in their use of improving the quantum hardware performance and to address larger-scale problems. The overall potential and limitations of quantum annealing approaches are examined through the testing of canonical problems (maximum independent set) and real-world motivated problems (such as logistics, production, and traffic optimization). Results show how certain classes of combinatorial optimization problems may benefit from quantum annealing approaches and how applications using such quantum algorithms may be constructed in the future.

Promotor(en)

  • Prof.dr. T.H.W. Bäck
  • Prof.dr. A. Plaat

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

071 - 527 1521
nieuws@leidenuniv.nl 

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.