Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Squaramide-based supramolecular polymers

  • F. Lauria
Datum
dinsdag 1 november 2022
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Supramolecular polymers are class of materials that are formed by non-covalent interactions such as hydrogen bonding, π-π interactions, electrostatic interactions and the hydrophobic effect. The design and development of supramolecular polymers in aqueous solution gained a particular attention for the wide variety of applications in the biomedical field. In water, the self-assembly of well-defined nanostructures is mainly determined by the combination of hydrophobic effect with hydrogen bonding interactions in the monomer design. When squaramide-based monomer self-assemble, the formation of stable nanostructures in water is determined by the formation of directional hydrogen bonds which are strengthened by the partial aromatic character of the squaramide.  In this thesis, the self-assembly properties of a panel of squaramide-based monomers is examined in aqueous solution through modulating the monomer chemical structure, co-assembly and introduction of light responsive chemistries.

Promotor(en)

  • Prof.dr. A. Kros

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

071 - 527 1521
nieuws@leidenuniv.nl 

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.