Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Muziek: begrijpen zonder woorden

Datum
dinsdag 15 november 2022
Tijd
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
019

Muziek wordt ook wel eens een 'gevoelstaal' genoemd, het kan bij mensen sterke gevoelens opwekken zonder dat daarvoor een woord gewisseld hoeft te worden. Dit kan een gevoel van plezier zijn, maar ook een emotie die door de muziek wordt uitgedrukt. Maar hoe leren we wat muziek betekent, en hoe verschilt dat per persoon? We weten dat de cultuur van de luisteraar er toe doet, en persoonlijke voorkeur, maar ook specifieke geluidskwaliteiten van de muziek, zoals instrumenten, of de harmonie van de compositie. In deze lezing zal worden ingegaan op de manier waarop we intu├»tief informatie halen uit muzikale klanken en deze betekenis geven. 

Lees meer en aanmelden

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.