Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Mechano-transduction mediated by integrin-based adhesion complexes

  • W. Wang
Datum
dinsdag 15 november 2022
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor(en)

  • Prof.dr. A. Sonnenberg

Samenvatting:

Cellen in epitheelweefsels hechten zich aan de onderliggende extracellulaire matrix (ECM). Integrines zijn een familie van transmembraan eiwitten, die een belangrijke rol spelen bij de hechting van cellen aan de onderliggende ECM en bij de verankering van het cytoskelet aan het plasmamembraan. Daarnaast spelen integrinen een belangrijke rol bij de regulering van talrijke biochemische processen in de cel en bij het handhaven van de structurele integriteit van weefsels. Om deze functies te kunnen uitoefenen, binden integrinen aan adapter-eiwitten die helpen bij het tot stand brengen van de verbinding van integrinen met het cytoskelet en bij het doorgeven van mechanische signalen tussen de ECM en het cytoskelet. De interactie tussen deze adapter-eiwitten en veranderingen van deze eiwitten bepalen grotendeels het functioneren van integrinen als transducers van signalen. In dit proefschrift, hebben wij onderzoek gedaan met als doel inzicht te krijgen hoe integrinen, die zich in diverse adhesiecomplexen bevinden, elkaar beïnvloeden in hun vermogen om te reageren op externe mechanische stimuli.

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

071 - 527 1521
06 - 2857 6982 
nieuws@leidenuniv.nl 

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.