Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Insight in the role of lipids and other systemic factors in hand and knee osteoarthritis

  • M. Loef
Datum
dinsdag 15 november 2022
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor(en)

  • Prof.dr. M. Kloppenburg
  • Prof.dr. F.R. Rosendaal

Samenvatting:

Artrose is een van de meest voorkomende reumatische aandoeningen. Desondanks weten we niet precies hoe artrose ontstaat. Wel weten we dat obesitas een belangrijke risicofactor is. Niet alleen de mechanische factor van het toegenomen lichaamsgewicht dat op de gewrichten drukt, maar ook systemische (in het gehele lichaam voorkomende) factoren, zoals vetten, spelen een rol. Ons begrip over hoe vetten betrokken zijn bij artrose staat nog in de kinderschoenen. Daarom onderzochten we in dit proefschrift hoe verschillende vetten gerelateerd zijn aan hand- en knieartrose. Allereerst bestudeerden we welke vetten betrouwbaar te meten zijn, om sturing te geven aan toekomstig onderzoek.

Vervolgens vergeleken we het vetprofiel in het bloed van patiënten met artrose in verschillende stadia van ziekte-ernst en ontdekten we dat dit slechts een klein deel van de ziekte-ernst kon verklaren. We zagen het sterkste verband tussen het vetprofiel en handpijn, en geen verband tussen het vetprofiel en knieartrose. Dit suggereert dat in gewrichten die geen gewicht dragen zoals de handen, de met obesitas geassocieerde verstoorde vetstofwisseling een rol speelt, terwijl in knieartrose de mechanische factor van overgewicht van meer belang is.

Daarnaast ontdekten we dat in patiënten met handartrose die behandeld werden met ontstekingsremmende medicatie dat de concentraties van verschillende vetten in het bloed veranderden. Dit kan betekenen dat deze vetten betrokken zijn bij de ontstekings- of pijnprocessen in patiënten met handartrose. De inzichten uit dit proefschrift kunnen helpen om de ontstaanswijze van artrose beter te begrijpen, en nieuwe aangrijpingspunten te vinden voor toekomstig onderzoek naar de ontwikkeling van artrosemedicatie.

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

pers@lumc.nl

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.