Universiteit Leiden

nl en

PhD defence

Insight in the role of lipids and other systemic factors in hand and knee osteoarthritis

  • M. Loef
Date
Tuesday 15 November 2022
Time
Location
Academy Building
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Supervisor(s)

  • Prof. M. Kloppenburg
  • Prof. F.R. Rosendaal

Summary

Artrose is een van de meest voorkomende reumatische aandoeningen. Desondanks weten we niet precies hoe artrose ontstaat. Wel weten we dat obesitas een belangrijke risicofactor is. Niet alleen de mechanische factor van het toegenomen lichaamsgewicht dat op de gewrichten drukt, maar ook systemische (in het gehele lichaam voorkomende) factoren, zoals vetten, spelen een rol. Ons begrip over hoe vetten betrokken zijn bij artrose staat nog in de kinderschoenen. Daarom onderzochten we in dit proefschrift hoe verschillende vetten gerelateerd zijn aan hand- en knieartrose. Allereerst bestudeerden we welke vetten betrouwbaar te meten zijn, om sturing te geven aan toekomstig onderzoek.

Vervolgens vergeleken we het vetprofiel in het bloed van patiënten met artrose in verschillende stadia van ziekte-ernst en ontdekten we dat dit slechts een klein deel van de ziekte-ernst kon verklaren. We zagen het sterkste verband tussen het vetprofiel en handpijn, en geen verband tussen het vetprofiel en knieartrose. Dit suggereert dat in gewrichten die geen gewicht dragen zoals de handen, de met obesitas geassocieerde verstoorde vetstofwisseling een rol speelt, terwijl in knieartrose de mechanische factor van overgewicht van meer belang is.

Daarnaast ontdekten we dat in patiënten met handartrose die behandeld werden met ontstekingsremmende medicatie dat de concentraties van verschillende vetten in het bloed veranderden. Dit kan betekenen dat deze vetten betrokken zijn bij de ontstekings- of pijnprocessen in patiënten met handartrose. De inzichten uit dit proefschrift kunnen helpen om de ontstaanswijze van artrose beter te begrijpen, en nieuwe aangrijpingspunten te vinden voor toekomstig onderzoek naar de ontwikkeling van artrosemedicatie.

PhD dissertations

PhD dissertations by Leiden PhD students are available digitally after the defence through the Leiden Repository, that offers free access to these PhD dissertations. Please note that in some cases a dissertation may be under embargo temporarily and access to its full-text version will only be granted later.

Press enquiries (journalists only)

pers@lumc.nl

General information

Beadle's Office
pedel@bb.leidenuniv.nl
+31 71 527 7211

This website uses cookies.  More information.