Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Het bijbelverhaal Esther in de Recherche

  • Dr. Manet van Montfrans
Datum
donderdag 3 november 2022
Tijd
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
028

“En terwijl Maman dacht aan Racine’s Esther, haar lievelingsstuk, maakten de mooie lijnen van haar Joodse gezicht, waaruit zowel christelijke mildheid als jansenistische moed sprak, dat zijzelf Esther werd.”
Uit: een bewaard gebleven kladversie voor de Recherche. Proust, Cahier 2 BN, FR, 16642 f 6 r°.

Proust refereert in verschillende delen van zijn roman – De kant van Swann, In de schaduw van meisjes in bloeiSodom en Gomorra, De gevangene - aan het bijbelverhaal Esther. In haar lezing zal Manet van Montfrans ingaan op de verschillende picturale en literaire bronnen waaruit Proust voor zijn (fragmentarische) weergave van dit verhaal heeft geput, en de mogelijke interpretaties belichten van de passages waarin het een rol speelt. Verder laat zij zien hoe Proust via deze omweg het vraagstuk van zijn Joodse afkomst benadert.

Lees meer, aanmelden en livestreams

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.