Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Leren door te doen - een praktische aanpak om ethische en maatschappelijke instrumenten te integreren in quantuminnovatie

Datum
dinsdag 18 oktober 2022
Tijd
Locatie
Oort
Niels Bohrweg 2
2333 CA Leiden
Zaal
De Sitterzaal

Quantumcomputers beloven grote maatschappelijke en economische uitdagingen aan te pakken: oplossingen vinden voor klimaatverandering, nieuwe verbindingen ontdekken die als geneesmiddel kunnen worden gebruikt, de toewijzing van arbeidspotentieel optimaliseren of financiële modellen verbeteren. Anderzijds stellen quantumcomputers ook ethische en maatschappelijke uitdagingen in verband met communicatie en privacy, ongelijkheid en toegankelijkheid van de technologie.

Om rekening te houden met de maatschappelijke en ethische gevolgen van quantumtechnologieën moeten wij deze aspecten reeds bij het begin van het innovatieproces in aanmerking nemen. Daarom hebben wij verschillende praktische methodes ontwikkeld, zoals mapping tools en (theatrale) rollenspelen, om de ethische en maatschappelijke context te integreren in onderzoek en onderwijs op het gebied van quantum- en nanotechnologie. In deze presentatie (Engels) zal ik onze aanpak bespreken, nadenken over de ontwikkeling en het gebruik van dergelijke instrumenten en over de manier waarop ze in het innovatieproces kunnen worden geïntegreerd. 

Meer informatie en registratie (Engels)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.