Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Vasoplegia after heart failure surgery

  • M.E. van Vessem
Datum
dinsdag 20 september 2022
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor(en)

  • Prof.dr. R.J.M. Klautz

Samenvatting:

Hartfalen is een chronisch ziekte waar jaarlijks veel patiënten onder lijden en aan komen te overlijden. Voor sommige patiënten met ernstig hartfalen is een operatie bewezen effectief. Een operatie is echter niet zonder risico's. Vasoplegie, een vorm shock waarbij de bloedvaten verwijden waardoor de bloeddruk gevaarlijk laag wordt, is een veel voorkomende ernstige complicatie die kan optreden na operaties voor hartfalen. Het is geassocieerd met slechte overlevingskansen. Daarnaast is bij patiënten die vasoplegie hebben doorgemaakt, de nierfunctie slechter dan bij niet-vasoplege patiënten, ook al is de pompfunctie van het hart na de operatie vergelijkbaar.

Potentiële risicofactoren voor het ontwikkelen van vasoplegie (zoals bloedarmoede en een hoger schildklierhormoongehalte) en beschermende factoren (zoals een betere nierfunctie, gebruik van bètablokkers en een hoge bloeddruk) zouden kunnen worden gebruikt om het risico op vasoplegie voorafgaand aan de operatie in te schatten. Ook specifieke kenmerken van de operatie die geassocieerd zijn met een verhoogd risico op vasoplegie (zoals de tijdsduur van de operatie en de reactie van de bloedvaten op specifieke medicijnen) zouden kunnen worden gebruikt om het risico op vasoplegie te kunnen beoordelen. Verder onderzoek is nodig om het voorgestelde risicomodel te toetsen.

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

pers@lumc.nl

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.