Universiteit Leiden

nl en

PhD defence

Vasoplegia after heart failure surgery

  • M.E. van Vessem
Date
Tuesday 20 September 2022
Time
Location
Academy Building
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Supervisor(s)

  • Prof. R.J.M. Klautz

Summary:

Hartfalen is een chronisch ziekte waar jaarlijks veel patiënten onder lijden en aan komen te overlijden. Voor sommige patiënten met ernstig hartfalen is een operatie bewezen effectief. Een operatie is echter niet zonder risico's. Vasoplegie, een vorm shock waarbij de bloedvaten verwijden waardoor de bloeddruk gevaarlijk laag wordt, is een veel voorkomende ernstige complicatie die kan optreden na operaties voor hartfalen. Het is geassocieerd met slechte overlevingskansen. Daarnaast is bij patiënten die vasoplegie hebben doorgemaakt, de nierfunctie slechter dan bij niet-vasoplege patiënten, ook al is de pompfunctie van het hart na de operatie vergelijkbaar.

Potentiële risicofactoren voor het ontwikkelen van vasoplegie (zoals bloedarmoede en een hoger schildklierhormoongehalte) en beschermende factoren (zoals een betere nierfunctie, gebruik van bètablokkers en een hoge bloeddruk) zouden kunnen worden gebruikt om het risico op vasoplegie voorafgaand aan de operatie in te schatten. Ook specifieke kenmerken van de operatie die geassocieerd zijn met een verhoogd risico op vasoplegie (zoals de tijdsduur van de operatie en de reactie van de bloedvaten op specifieke medicijnen) zouden kunnen worden gebruikt om het risico op vasoplegie te kunnen beoordelen. Verder onderzoek is nodig om het voorgestelde risicomodel te toetsen.

PhD dissertations

Approximately one week after the defence, PhD dissertations by Leiden PhD students are available digitally through the Leiden Repository, that offers free access to these PhD dissertations. Please note that in some cases a dissertation may be under embargo temporarily and access to its full-text version will only be granted later.

Press enquiries (journalists only)

pers@lumc.nl

General information

Beadle's Office
pedel@bb.leidenuniv.nl
+31 71 527 7211

This website uses cookies.  More information.