Universiteit Leiden

nl en

Alumni-activiteit

Merlijnlezing: Inlichtingenstrijd tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog, 1945-1949

  • Rémy Limpach
Datum
woensdag 28 september 2022
Tijd
Serie
Leids Historisch Dispuut Merlijn
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
148

Voor 2022 heeft LHD Merlijn gekozen voor het jaarthema: ‘De dekolonisatie van Indonesië’. 

Op woensdag 28 september om 20.00u wordt de vierde lezing gegeven door Dr. Rémy Limpach. Limpach is als senior wetenschappelijk medewerker verbonden aan het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH); hij is specialist Nederlandse koloniale geschiedenis in de 20e eeuw.

Over de lezing

In de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog 1945-1949, grotendeels een guerrillaoorlog, waren gevechtsinlichtingen over de Republikeinse strijdkrachten uit Nederlands oogpunt cruciaal. De decentrale Nederlandse militaire inlichtingensecties fungeerden bij wijze van spreken als ogen en oren van de bataljons, die tegen vaak als ‘onzichtbaar’ en ‘ongrijpbaar’ beschouwde Indonesische strijdkrachten vochten. Ook om die reden was het behalen van Nederlandse militaire successen, evenals het beperken van de eigen verliezen, goeddeels afhankelijk van het vergaren van actuele en betrouwbare inlichtingen. Niettemin is er over het functioneren van de Nederlandse inlichtingendiensten, die achter de schermen ook een grimmig kat- en muisspel met hun vindingrijke Indonesische tegenstanders speelden, maar weinig bekend. Hetzelfde geldt voor de Indonesische inlichtingendiensten, die de Nederlandse militaire en civiele instanties op grote schaal wisten te infiltreren en op spionagevlak de bovenliggende partij waren.
NIMH-onderzoeker Rémy Limpach zal zijn desbetreffende onderzoek nader toelichten, waarbij hij onder meer zal uiteenzetten op welke wijzen inlichtingen werden vergaard – en hoe betrouwbaar die bronnen waren. Daarnaast komen onderwerpen als ‘veldveiligheid’ (de veiligheid van inlichtingen, operaties, personeel en materieel) en contraspionage aan bod – evenals in het kader van de inlichtingenstrijd gepleegd Nederlands én Indonesisch extreem geweld.

Meer informatie en aanmelden

Deze lezing vindt plaats in het Lipsius, zaal 148. Aanmelden is voor Merlijnleden niet nodig. Niet-leden graag aanmelden via lhdmerlijn@gmail.com.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.