Universiteit Leiden

nl en

Lezing

James Webb speciaal event: een blik op de eerste beelden!

Datum
vrijdag 15 juli 2022
Tijd
Locatie
Rijksmuseum Boerhaave
De James Webb Space Telescope is een belangrijke mijlpaal in de moderne sterrenkunde. Europa en Nederland, inclusief de wereldberoemde Leidse sterrenkundige Ewine van Dishoeck, hebben een belangrijke rol gespeeld in de totstandkoming van Webb. Op 25 december 2021 werd de telescoop succesvol gelanceerd en nu bevindt deze zich op 1,5 miljoen kilometer van de aarde. Op 12 juli geeft NASA de allereerste kleurenbeelden vrij die door de telescoop gemaakt zijn.

Vele mensen wachten met smart op deze beelden; wat verwachten we en wat krijgen we straks te zien? Om deze vragen te beantwoorden organiseren we op vrijdag 15 juli samen met Ewine en haar team een publieksdag om met jullie te kijken naar de eerste foto’s van de grootste ruimtetelescoop ter wereld.

In twee korte lezingen kijken we uitgebreid naar de beelden. Eerst vertelt Ewine je wat er te zien is en welke (voorzichtige) conclusies we daaruit kunnen trekken. Wanneer de beelden uitgegeven zijn op 12 juli beslissen we welke aanvullende spreker daar het beste over kan uitbreiden, die naam wordt later dus pas bekend gemaakt. 

In de KidsCorner kunnen gezinnen aan de slag met het maken van hun eigen James Webb model van papier of LEGO. En wist je dat de wetenschappelijke duizendpoot Christiaan Huygens in 1600 als één van de eersten een boek uitgaf waarin hij nadacht over aliens? Bedenk en teken hier je eigen alien. 

Bovendien wordt een beweegbaar schaalmodel van de James Webb telescoop (1:10) tentoongesteld. Te zien is hoe het zonnescherm en de spiegel van de telescoop uitvouwen in de ruimte in de eerste paar weken na lancering. Sterrenkundigen van de Leidse Sterrenwacht geven uitleg en beantwoorden je vragen.

Ben je dan nog steeds benieuwd naar de telescoop; hoe die precies werkt en uit welke onderdelen hij bestaat? In onze digitale interactive kan je nog eens rustig alles tot in de puntjes uitpluizen.

Praktische informatie

Wanneer: vrijdag 15 juli 2022 11:00 - 15:00 uur
Voor wie: de lezingen zijn voor iedereen die zich heeft ingeschreven (per lezing apart inschrijven, via de formulieren onderaan deze pagina), voor de andere activiteiten is geen inschrijving nodig
Kosten: gratis met een geldig entreebewijs voor het museum

Programma

  • 11.00 Lezing: Ewine van Dishoeck geeft haar visie op de nieuwe ruimtefoto’s. Dit is een korte lezing van ca. 40 minuten met na afloop tijd voor vragen. Schrijf je hier onder in voor deze sessie.
  • 13.00 Lezing: Mystery Speaker; afhankelijk van wat er te zien zal zijn op de foto’s kiezen we de beste en leukste spreker om deze korte lezing van 40 minuten te verzorgen. Na afloop uiteraard tijd voor vragen. Schrijf je hieronder in voor deze sessie.
  • Tussen 11:00 en 15:00 uur zijn er demonstraties in de Grote Vragen zaal met een James Webb 1:10 schaalmodel, een astronoom beantwoordt al vragen. Elke 10/15 minuten is er een demonstratie met uitleg. Inschrijven is niet nodig, je kan aansluiten als er plek is.
  • KidsCorner doorlopend van 11.00 tot 15.00 uur. Kinderen kunnen hier een eigen Webb Telescoop model maken van papier of zelfs van LEGO. Verder wordt er uitgelegd hoe een ruimtetelescoop werkt. Leuk vanaf 6 jaar oud, Inschrijven is niet nodig, je kan aansluiten als er plek is. Daarbij kan je je eigen buitenaardse wezen bedenken en tekenen. Leuk vanaf 4 jaar oud, inschrijven is niet nodig, je kan aansluiten als er plek is.
  • De digitale interactive is van 11.00 tot 15.00 uur op eigen gelegenheid te bekijken.

Schrijf je in voor de lezingen

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.