Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Small regulatory RNAs in Vascular Remodeling and Atherosclerosis

  • E. van Ingen
Datum
donderdag 9 juni 2022
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor(en)

  • Prof.dr. P.H.A. Quax

Samenvatting:

Hart- en vaatziekten vertegenwoordigen 31% van alle sterfgevallen ter wereld. De onderliggende oorzaak van de meeste hart- en vaatziekten is atherosclerose. Atherosclerose is een chronische ontstekingsziekte die wordt gekenmerkt door een progressieve opbouw van plaques in de slagaderwand.

Niet-coderende RNAs (ncRNAs) zijn RNAs die niet in eiwitten worden vertaald. In dit proefschrift ligt de nadruk op twee types ncRNAs: microRNAs en small nucleolar RNAs (snoRNAs).

MicroRNAs remmen de aanmaak van eiwitten en doen dat voor meerdere eiwitten tegelijk. In complexe ziekten zoals hart- en vaatziekten, waarin veel verschillende eiwitten betrokken zijn, kan het veranderen van de expressie van één microRNA daarom resulteren in een groot effect.

Talrijke snoRNAs zijn in verband gebracht met verschillende ziekten, waaronder hart- en vaatziekten. Voor een groot deel van deze snoRNAs begrijpen we echter nog niet hoe ze werken.

Het eerste doel van dit proefschrift was om remming van microRNA-494-3p in vergevorderde atherosclerose te onderzoeken. Het tweede doel was om uit te zoeken hoe het snoRNA SNORD113-6, dat eerder al betrokken bleek bij hart- en vaatziekten, precies werkt.

Dit proefschrift toont aan dat remming van microRNA-494-3p de progressie van atherosclerose kan stoppen en dat dit bovendien de stabiliteit van vergevorderde plaques verhoogt, waardoor de kans op bijvoorbeeld een hart- of herseninfarct sterk afneemt.

Verder wordt aangetoond dat SNORD113-6 de functie van fibroblasten, littekencellen, beïnvloed en daarmee een rol speelt in het behoud van functie van onze bloedvaten.

Deze inzichten kunnen in de toekomst nieuwe therapeutische mogelijkheden bieden bij de behandeling van hart- en vaatziekten.

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

pers@lumc.nl

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.