Universiteit Leiden

nl en

PhD Defence

Small regulatory RNAs in Vascular Remodeling and Atherosclerosis

  • E. van Ingen
Date
Thursday 9 June 2022
Time
Location
Academy Building
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Supervisor(s)

  • Prof. P.H.A. Quax

Summary:

Hart- en vaatziekten vertegenwoordigen 31% van alle sterfgevallen ter wereld. De onderliggende oorzaak van de meeste hart- en vaatziekten is atherosclerose. Atherosclerose is een chronische ontstekingsziekte die wordt gekenmerkt door een progressieve opbouw van plaques in de slagaderwand.

Niet-coderende RNAs (ncRNAs) zijn RNAs die niet in eiwitten worden vertaald. In dit proefschrift ligt de nadruk op twee types ncRNAs: microRNAs en small nucleolar RNAs (snoRNAs).

MicroRNAs remmen de aanmaak van eiwitten en doen dat voor meerdere eiwitten tegelijk. In complexe ziekten zoals hart- en vaatziekten, waarin veel verschillende eiwitten betrokken zijn, kan het veranderen van de expressie van één microRNA daarom resulteren in een groot effect.

Talrijke snoRNAs zijn in verband gebracht met verschillende ziekten, waaronder hart- en vaatziekten. Voor een groot deel van deze snoRNAs begrijpen we echter nog niet hoe ze werken.

Het eerste doel van dit proefschrift was om remming van microRNA-494-3p in vergevorderde atherosclerose te onderzoeken. Het tweede doel was om uit te zoeken hoe het snoRNA SNORD113-6, dat eerder al betrokken bleek bij hart- en vaatziekten, precies werkt.

Dit proefschrift toont aan dat remming van microRNA-494-3p de progressie van atherosclerose kan stoppen en dat dit bovendien de stabiliteit van vergevorderde plaques verhoogt, waardoor de kans op bijvoorbeeld een hart- of herseninfarct sterk afneemt.

Verder wordt aangetoond dat SNORD113-6 de functie van fibroblasten, littekencellen, beïnvloed en daarmee een rol speelt in het behoud van functie van onze bloedvaten.

Deze inzichten kunnen in de toekomst nieuwe therapeutische mogelijkheden bieden bij de behandeling van hart- en vaatziekten.

PhD dissertations

PhD dissertations by Leiden PhD students are available digitally after the defence through the Leiden Repository, that offers free access to these PhD dissertations. Please note that in some cases a dissertation may be under embargo temporarily and access to its full-text version will only be granted later.

Press enquiries (journalists only)

pers@lumc.nl

General information

Beadle's Office
pedel@bb.leidenuniv.nl
+31 71 527 7211

This website uses cookies.  More information.