Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Silicon pore optics for high-energy optical systems

  • D.A. Girou
Datum
dinsdag 14 juni 2022
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor(en)

  • Prof.dr. M.W. Beijersbergen
  • Prof.dr. M.A.G.J. Orrit

Samenvatting:

This thesis examines silicon pore optics (SPO), a technology that exploits silicon wafers from the semiconductor industry to create extremely high quality X-ray optics, by studying its manufacturing process, applications, and prospects. SPO technology has become very mature thanks to the continuous development efforts to prepare for the industrial production of Athena, the largest space-borne X-ray telescope yet to be launched. In effect, SPO is also a versatile technology that can be further developed for a wide range of applications, including radiation therapy.

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

071 - 527 1521
nieuws@leidenuniv.nl 

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.