Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Het Geheugen van Geur

Datum
vrijdag 10 juni 2022
Tijd
Locatie
Huygens' Hofwijck
Westeinde 2A
2275AD Voorburg
Constantijn Huygens (1596-1687), door Michiel Jansz van Mierevelt

Kun je door het reconstrueren van een historische geur de verbinding met het verleden maken? Kunnen we ons beeld over Constantijn Huygens (1596-1687) tot leven wekken als wij heel even aan zijn leven kunnen ruiken? Constantijn Huygens was naast secretaris van de stadhouder, dichter, musicus, en wetenschapper, ook amateur-parfumeur en heeft meer dan honderdvijftig recepten nagelaten die nog nooit eerder bestudeerd zijn. Deze recepten wisselde hij uit met correspondenten en hij verwerkte de herinnering van geur in zijn poëzie.

In de lezing “Het geheugen van geur” wordt het publiek meegenomen langs de route van het vinden van de recepten, het reconstrueren van de geur in het lab, het belang van geur in het leven van Constantijn Huygens en hoe geuren en emoties aan elkaar gekoppeld worden in onze hersenen. Door vanuit verschillende perspectieven naar dit stukje van het leven van Constantijn Huygens te kijken, wordt zijn leven ineens tastbaar. Hij wordt een man die we vandaag de dag ook tegen zouden kunnen komen op straat, hij wordt een van ons. Ineke Huysman, Nadine Akkerman en Hanneke Hulst laten in het geheugen van geur zien hoe een cultureel fenomeen tot leven komt door het betrekken van chemie, biologie en psychologie. Hoe nieuwe vragen ontstaan die ons denken over het verleden verrijken. Laat u inspireren en kom luisteren. Na afloop van de lezing is er gelegenheid om de geur te ruiken en de tentoonstelling ‘Geuren en Beelden’ te bezoeken.

Programma vrijdag 10 juni

18.30-19.00 uur inloop met kopje koffie/thee 
19.00-20.00 uur Lezing “het geheugen van geur” en vragen uit het publiek
20.00-21.00 uur Bezoek tentoonstelling en hersenmarkt

Opgeven: secretariaat@huygensmuseum.nl 
Kosten: €10,- per persoon

Website Huygens' Hofwijck: Brein in Beeld

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.