Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Novel Applications of Objective Measures in Cochlear Implants

  • Y. Dong
Datum
dinsdag 15 februari 2022
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor(en)

  • Prof.dr.ir. J.H.M. Frijns

Samenvatting:

De laatste decennia is er veel veranderd in de behandeling van patiënten met ernstig tot zeer ernstig perceptief gehoorverlies. Het cochleaire implantaat (CI) is inmiddels een effectieve en geaccepteerde behandeling voor revalidatie van dove tot ernstig slechthorende patiënten. De CI vormt een interface tussen een extern geluidssignaal en de gehoorzenuwvezels (ANF's). Mensen met een CI behalen over het algemeen goede prestaties op het gebied van spraakperceptie, echter variëren de uitkomsten nog steeds sterk van persoon tot persoon. Daarom blijft er een aanhoudende noodzaak voor verdere ontwikkeling binnen het veld van cochleaire implantatie.

In dit proefschrift hebben we nieuwe toepassingen ontwikkeld voor objectieve metingen in moderne CI's met betrekking tot elektrisch opgewekte samengestelde actiepotentialen (eCAP) en beeldvorming van het elektrische veld (EFI). Met de ontwikkeling van een iteratief deconvolutiemodel richt dit proefschrift zich op het extraheren van de temporele vuureigenschappen van aangeslagen ANF's in menselijke eCAPs en het evalueren van de mogelijke implicaties voor de klinische praktijk. Daarnaast beschrijft dit proefschrift een poging om intra-operatief de locatie van de elektrode-array in het slakkenhuis te beoordelen op basis van impedantiemetingen.

 

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

pers@lumc.nl

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.