Universiteit Leiden

nl en

Promotie

On the Pathology of Focal Segmental Glomerulosclerosis

  • N.A. van de Lest
Datum
donderdag 19 januari 2023
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor(en)

  • Prof.dr. J.A. Bruijn

Samenvatting

Focale segmentale glomerulosclerose is een nierziekte die de filterlichaampjes van de nier aantast. Patiënten met deze ziekte verliezen via de urine belangrijke eiwitten. Bij een groot deel van hen verliest de nier uiteindelijk zijn functie, waardoor patiënten dialyse of een niertransplantatie nodig hebben. Er is nog steeds veel onbekend over hoe de ziekte ontstaat. De meeste patiënten worden behandeld met corticosteroïden, zoals prednison. Dit heeft echter veel vervelende bijwerkingen en werkt bij een substantieel deel van de patiënten niet of niet voldoende.

In dit proefschrift is gekeken naar een aantal nieuwe moleculen en mechanismen die mogelijk een rol spelen bij het ontstaan van FSGS. De focus ligt met name op de vertaalslag van experimenteel onderzoek naar de patiënt. Dit proefschrift toont onder andere dat twee nieuw geïdentificeerde moleculen, TMEM63C en PTGR2, betrokken zijn bij nierschade zoals men dat ziet bij FSGS. Door middel van het onderzoeken van nierweefsel van patiënten met FSGS, werd daarnaast aangetoond dat ook complementactivatie (een onderdeel van het immuunsysteem) en schade aan endotheelcellen (cellen die de binnenkant van bloedvaten bekleden) waarschijnlijk een veel belangrijkere rol spelen bij het ontstaan van FSGS dan eerder werd gedacht. Al deze aspecten vormen nieuwe aanknopingspunten voor toekomstige therapieën, waarmee mogelijk patiënten die niet reageren op de huidige therapieën, beter kunnen worden geholpen.

 

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

pers@lumc.nl

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.