Universiteit Leiden

nl en

PhD defence

On the Pathology of Focal Segmental Glomerulosclerosis

  • N.A. van de Lest
Date
Thursday 19 January 2023
Time
Location
Academy Building
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Supervisor(s)

  • Prof. J.A. Bruijn

Summary

Focale segmentale glomerulosclerose is een nierziekte die de filterlichaampjes van de nier aantast. Patiënten met deze ziekte verliezen via de urine belangrijke eiwitten. Bij een groot deel van hen verliest de nier uiteindelijk zijn functie, waardoor patiënten dialyse of een niertransplantatie nodig hebben. Er is nog steeds veel onbekend over hoe de ziekte ontstaat. De meeste patiënten worden behandeld met corticosteroïden, zoals prednison. Dit heeft echter veel vervelende bijwerkingen en werkt bij een substantieel deel van de patiënten niet of niet voldoende.

In dit proefschrift is gekeken naar een aantal nieuwe moleculen en mechanismen die mogelijk een rol spelen bij het ontstaan van FSGS. De focus ligt met name op de vertaalslag van experimenteel onderzoek naar de patiënt. Dit proefschrift toont onder andere dat twee nieuw geïdentificeerde moleculen, TMEM63C en PTGR2, betrokken zijn bij nierschade zoals men dat ziet bij FSGS. Door middel van het onderzoeken van nierweefsel van patiënten met FSGS, werd daarnaast aangetoond dat ook complementactivatie (een onderdeel van het immuunsysteem) en schade aan endotheelcellen (cellen die de binnenkant van bloedvaten bekleden) waarschijnlijk een veel belangrijkere rol spelen bij het ontstaan van FSGS dan eerder werd gedacht. Al deze aspecten vormen nieuwe aanknopingspunten voor toekomstige therapieën, waarmee mogelijk patiënten die niet reageren op de huidige therapieën, beter kunnen worden geholpen.

 

PhD dissertations

Approximately one week after the defence, PhD dissertations by Leiden PhD students are available digitally through the Leiden Repository, that offers free access to these PhD dissertations. Please note that in some cases a dissertation may be under embargo temporarily and access to its full-text version will only be granted later.

Press enquiries (journalists only)

pers@lumc.nl

General information

Beadle's Office
pedel@bb.leidenuniv.nl
+31 71 527 7211

This website uses cookies.  More information.