Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Cicero, Statesmanship, and Republicanism in Roman Historiography

  • L.M. Jansen
Datum
woensdag 26 januari 2022
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor(en)

  • Prof.dr. A.B. Wessels

Samenvatting:

Voor de oude Romeinen was er weinig belangrijker dan hun politieke reputatie. Met faam kwam immers een hoge plek op de sociale ladder en invloed op de dagelijkse besluitvorming in Rome. Het leven van de staatsman M. Tullius Cicero (106 – 43 v.Chr.) is een goed voorbeeld van deze politieke rat race. Ondanks zijn opleiding als redenaar en filosoof was de publieke verdediging van de Romeinse Republiek zijn levensdoel. Dit proefschrift bestudeert de receptie van Cicero’s politieke daden in de literatuur van de Romeinse keizertijd (31 v.Chr – 300 n.Chr.), een periode waarin Cicero, net als zijn tijdgenoten Caesar en Augustus, tot een canonieke figuur in de westerse geschiedenis wordt. De antieke geschiedschrijvers gebruiken Cicero’s leven als een symbool voor de botsing tussen politieke belangen en intellectuele idealen. Zij beargumenteren dat, met name in het geval van een politieke crisis, intellectualisme alleen niet genoeg is. Leiderschap staat of valt, volgens hen, met het tonen van uitzonderlijke morele integriteit en daadkracht – eigenschappen die vaak in Cicero’s beleid ontbraken. Cicero verwordt zo tot een universeel voorbeeld voor het probleem van politieke integriteit, dat, volgens de antieke historici, ten grondslag lag aan de val van de Romeinse Republiek.

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

071 - 527 1521
nieuws@leidenuniv.nl 

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.