Universiteit Leiden

nl en

Brain and Education Lab

Soorten onderzoek

De onderzoekers in het Brain & Education Lab (in het Nederlands: Hersenen & Onderwijs Onderzoeksgroep) proberen te begrijpen hoe het komt dat we steeds meer dingen kunnen wanneer we opgroeien. We onderzoeken bijvoorbeeld hoe kinderen leren om te lezen en hoe het komt dat we kunnen begrijpen wat we lezen. We doen dit door de hersenen van kinderen, jongeren en volwassenen te bestuderen. Door dat te doen kunnen we dingen te weten komen die we niet te weten zouden kunnen komen wanneer we alleen naar het gedrag zouden kijken.

We weten bijvoorbeeld dat begrijpend lezen op school voor veel kinderen moeilijk is en we denken dat dit komt omdat de gebieden in de hersenen die je nodig hebt bij begrijpend lezen langzaam ontwikkelen.

Wat gebeurt er wanneer je meedoet aan onderzoek?

Afhankelijk van het soort onderzoek waar je aan meedoet ontmoet je ons bij jou op school, op de Universiteit Leiden of in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) waar de MRI scanner staat waarmee we de hersenen kunnen bekijken.

Soorten onderzoek

Wij werken bij de Universiteit Leiden en doen verschillende onderzoeken naar hoe men begrijpt wat men leest. Afhankelijk van je leeftijd en de vraag die we willen onderzoeken, vragen we je verschillende dingen te doen wanneer je meedoet. Studenten en volwassenen die willen meedoen, komen dan naar ons op de universiteit. Leerlingen op middelbare scholen en basisscholen die willen meedoen, bezoeken we op hun eigen school. Soms worden taken een op een afgenomen en soms in groepen.

Wanneer we naar scholen gaan nemen we een laptop en ander materiaal mee en gaan zitten in een rustig ruimte. We geven taken zoals lees- en geheugenspelletjes die op de laptop kunnen worden gedaan of met pen en papier. Ook vragen wij leerlingen vragenlijsten in te vullen.

Wanneer je meedoet aan ons onderzoek krijg je vaak meerdere kleine opdrachten. In zijn geheel duurt het ongeveer één tot anderhalf uur. Wanneer je klaar bent met alle taken krijg je een bedankje om mee te nemen naar huis.

Wat houdt fMRI onderzoek in?

Met fMRI (functional Magnetic Resonance Imaging) onderzoek maken we foto’s van je hersenen terwijl je zinnen of verhaaltjes leest wanneer je in een MRI scanner ligt. Op die manier proberen we erachter te komen wat er in je hersenen gebeurt terwijl je aan het lezen bent.

Wat gebeurt er wanneer je meedoet aan fMRI onderzoek?

Wanneer je meedoet aan fMRI onderzoek vragen we je een dagdeel naar het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in Leiden te komen. Hier staat namelijk de MRI scanner. In totaal zal het onderzoek ongeveer 2,5 uur duren.

Wij halen je in de hal van het ziekenhuis op en nemen je dan mee naar een kamer waar we rustig aan je uitleggen wat je precies gaat doen. Natuurlijk kun je dan ook vragen stellen. Nadat je begrijpt wat de bedoeling is, mag je in de oefenscanner liggen. Hierdoor kun je dus alvast merken hoe het is om in een scanner te liggen.

Vervolgens gaan we naar de echte scanner. In totaal zul je ongeveer 45 minuten in de scanner liggen. We zorgen ervoor dat je lekker ligt, want het is belangrijk dat je tijdens de taak niet beweegt. Omdat de scanner best wel harde geluiden maakt, krijg je oordopjes in en een koptelefoon op. Via deze koptelefoon kunnen we met elkaar praten. We zorgen ervoor dat je genoeg pauzes tussendoor krijgt. Tijdens deze pauzes kun je naar leuke filmpjes kijken.

Wanneer je de scanner uitkomt, vragen we je om nog een aantal vragenlijsten in te vullen, wat spelletjes op de computer te doen en wat puzzels op te lossen.

Wat heb je eraan?

Je verdient €10,- per uur, je krijgt een leuke goodie bag. En het is natuurlijk ontzettend leuk om een keer in een MRI scanner te liggen!

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.