LUBEC: Leids Universitair Behandel- en Expertise Centrum

Onderzoek lichamelijke klachten en aandoeningen

Op dit moment lopen de volgende wetenschappelijke onderzoeken:

Grip op pijn: online cognitieve gedragstherapie voor patiënten met chronische pijn

Chronische pijn is een complexe aandoening met fysieke, sociale en psychologische gevolgen. Online cognitieve gedragstherapie (eCGT) bij chronische pijn  geeft patiënten handvatten om beter met de pijn om te gaan in het dagelijks leven en de negatieve gevolgen van de pijn op het dagelijks leven te verminderen. Bovendien geeft eCGT zowel de patiënt, als de behandelaar veel flexibiliteit, doordat het in de thuisomgeving wordt aangeboden. eCGT is al effectief gebleken bij patiënten met verschillende andere chronische aandoeningen om hen beter te laten omgaan met de aandoening in het dagelijks leven.

‘Grip op pijn’ (‘Master Your Pain’) is een eCGT voor chronische pijn, ontwikkeld aan de Universiteit Leiden. In drie verschillende trials (een RCT bij patiënten met fibromyalgie, een RCT bij patiënten met handartrose en een pilot-onderzoek bij patiënten met migraine) wordt de (kosten)effectiviteit van de eCGT onderzocht.

E-coach: online cognitieve gedragstherapie voor personen met chronische nierschade

‘E-coach’ is een eCGT voor patiënten met chronische nierschade, ontwikkeld aan de Universiteit Leiden.

Chronische nierschade is een complexe aandoening met fysieke, sociale en psychologische gevolgen. Online cognitieve gedragstherapie (eCGT) bij chronische nierschade geeft patiënten handvatten om beter met de aandoening om te gaan, hun leefstijl te optimaliseren en de negatieve gevolgen op het dagelijks leven te verminderen. Bovendien geeft eCGT zowel de patiënt, als de behandelaar veel flexibiliteit, doordat het in de thuisomgeving wordt aangeboden. eCGT is al effectief gebleken bij patiënten met verschillende andere chronische aandoeningen om hen beter te laten omgaan met de aandoening in het dagelijks leven.

Wayfinder: De effectiviteit van een navigatie revalidatie training

Navigatieproblemen en verdwaalklachten komen vaak voor na niet-aangeboren hersenletsel (29%).

Momenteel is er nog geen gestandaardiseerde revalidatietherapie voor mensen met navigatieproblemen en verdwaalklachten na niet-aangeboren hersenletsel. Literatuur wijst uit dat verschillenden navigatievaardigheden en strategieën geassocieerd zijn met specifiek hersengebieden. Dit biedt mogelijkheden voor cognitieve revalidatie training op basis van het compensatie principe.
In het onderzoek zal met behulp van een ‘blended-care’ op basis van een combinatie van psycho-educatie en serious games gericht op het oefenen van navigatievaardigheden in virtuele omgevingen de effectiviteit van deze methode bij patiënten worden onderzocht.