Rechtsgeleerdheid

Leiden Law Park

De Faculteit der Rechtsgeleerdheid ontwikkelt samen met de provincie Zuid-Holland en de gemeente Leiden het plan ‘Leiden Law Park’.

Het ‘Leiden Law Park’ is een concept waarin juridische dienstverleners, legal tech start ups/scale-ups, dependances van internationale bedrijven en kennisinstellingen in de nabijheid van de faculteit zich kunnen vestigen. Er is momenteel nog geen specifieke locatie voor dit plan aangewezen.

Met het Leiden Law Park leggen we verbindingen tussen drie maatschappelijke pijlers: recht, ethiek en technologie. Regionaal, nationaal en internationaal.

Impuls voor samenwerking

De impact en snelheid van de huidige technologische ontwikkeling is groot. Innovatie en technologie speelt een steeds grotere rol in ons leven. Iedere jurist wordt op enig moment geconfronteerd met technologische ontwikkeling, binnen elk rechtsgebied.

De wisselwerking tussen recht, ethiek en technologie is zeer groot. Binnen het Leiden Law Park willen we onderzoeken op welke wijze het rechtssysteem en de filosofie en ethiek richting kunnen geven aan technologische ontwikkelingen.

Het doel van het Leiden Law Park is om een impuls te vormen voor samenwerking:

• tussen verschillende disciplines in wetenschap en onderwijs;
  • tussen de beroepspraktijk en verschillende economische sectoren;
  • tussen verschillende overheden;
  • tussen bedrijfsleven, overheid, kennisinstellingen en bewoners van Leiden;
  • tussen regionale, nationale en internationale partners;
  • met de stad Leiden, waar innovaties op verschillende terreinen kunnen worden getest en getoetst en kunnen worden doorontwikkeld voor marktgerichte of maatschappelijke toepassing.

Kwartiermaker

Jan-Hendrik Schretlen is aangesteld als kwartiermaker voor het Leiden Law Park. Hij onderzoekt de financiële en conceptuele haalbaarheid van het initiatief. De planning is om in mei 2020 een projectplan te hebben om het concept van Leiden Law Park stapsgewijs te realiseren.