Universiteit Leiden

nl en

Strafrecht & Criminologie

De Leidse Stadscriminoloog

Hoe veilig voel jij je als je in Leiden op straat loopt? Voel je je veilig, of zijn er situaties waardoor je je juist onveilig voelt in de stad? Het zijn vragen waar stadscriminoloog Marianne Franken van de Universiteit Leiden een antwoord op wil krijgen. In samenwerking met de Gemeente Leiden en de politie gaat zij onderzoek doen naar het veiligheidsgevoel in de stad en Leidenaren kunnen meedoen.

De Leidse Stadscriminoloog

De Leidse Stadscriminoloog is een ruim vier jaar durend onderzoek naar de veiligheidsbeleving in Leiden. Het is een samenwerking tussen de universiteit Leiden, gemeente Leiden en de politie om de veiligheidsbeleving onder inwoners van Leiden in kaart te brengen en tot gerichte aanpak te komen om waar nodig aanpassingen te doen. Het belangrijkste doel van dit onderzoek is om diverse invalshoeken, bronnen van informatie en aanpakmogelijkheden te combineren om zo verbetering in de veiligheidsbeleving te bewerkstelligen.

In het onderzoek De Leidse Stadscriminoloog staan drie punten centraal:

  • Vergroten van de kennis over de veiligheidsbeleving van inwoners van Leiden.
  • Waar nodig (gericht) verbeteren van de veiligheidsbeleving van inwoners van Leiden.
  • Zorgen voor een goede, langetermijnsamenwerking tussen gemeente, politie en universiteit van Leiden.

Doe mee aan het onderzoek

Met dit onderzoek willen we een beeld krijgen van de beleving van veiligheid in de stad.

De resultaten vormen een graadmeter voor hoe het gesteld is met het veiligheidsgevoel in de stad. ‘Dit onderzoek draait echt om de Leidenaar. Daarom ook een oproep aan iedereen die in de stad woont en veiligheid belangrijk vindt: “Doe mee, want we hebben je nodig”.’

Leidenaren die mee willen doen aan het onderzoek kunnen online een vragenlijst invullen.

Belangrijk om te weten:

  • Je moet in Leiden wonen om mee te kunnen doen.
  • Je moet minimaal 18 jaar oud zijn.
  • Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 30 minuten.
  • Deelname is volledig anoniem en je privacy is gewaarborgd.
  • Na deelname word je op de hoogte gehouden van de vorderingen van het onderzoek. Zo zal er in juli een presentatie van de eerste resultaten zijn.
  • Wil je graag meer bijdragen aan het onderzoek? Je kunt ervoor kiezen om vaker vragenlijsten in te vullen, maar dat is niet noodzakelijk.

Events

Vanaf 27 februari zullen wij op straat aanwezig zijn in de wijken van Leiden om in gesprek te gaan over het onderzoek.

In juli vindt er een bijeenkomst plaats van het onderzoeksproject de Leidse Stadscriminoloog, toegankelijk voor iedereen die nieuwsgierig is naar het project. Tijdens deze bijeenkomst zullen de eerste bevindingen over de beleving van de veiligheid in Leiden gepresenteerd worden.

Publicaties en berichten 

Leidsch Dagblad (2021). Leiden heeft als eerste stad van het land een stadscriminoloog: waar voelen mensen zich veilig of juist onveilig?

Leidsch Dagblad (2021). Leiden heeft een stadscriminoloog die vier jaar lang onderzoekt hoe veilig Leidenaren zich voelen en ingrijpt waar nodig.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.