Universiteit Leiden

nl en

Strafrecht & Criminologie

De Leidse Stadscriminoloog

Per 1 september 2021 is de stad Leiden een heuse stadscriminoloog rijker. Marianne Franken gaat in een vier jaar durend promotieproject onderzoek doen naar de veiligheidsbeleving van Leidse burgers.

Daarmee slaan de universiteit Leiden, gemeente Leiden en de politie-eenheid Den Haag, district Leiden, de handen ineen om tot gerichte interventies te kunnen komen in het verbeteren van de veiligheidsbeleving onder Leidse burgers. Marianne Franken gaat deze samenwerking verder vormgeven en maakt haar onderzoeksresultaten zichtbaar voor Leidse burgers. Het belangrijkste doel van dit samenwerkingsverband is om diverse perspectieven, bronnen van informatie en interventiemogelijkheden te combineren om zo verbetering in veiligheidsbeleving te bewerkstelligen.

Het onderzoeksproject ‘de Leidse Stadscriminoloog’ kent de volgende speerpunten:

  • Verbreding en verdieping kennis over de veiligheidsbeleving van Leidse burgers.
  • Bestendigen en (gericht) verbeteren van de veiligheidsbeleving van Leidse burgers.
  • Verduurzaming samenwerking gemeente, politie en universiteit van Leiden.

Events

Op woensdag 27 oktober 2021 vond er een kick-off bijeenkomst plaats van het onderzoeksproject de Leidse Stadscriminoloog, toegankelijk voor iedereen die nieuwsgierig was naar dit project.

Nieuws en bevindingen van de Leidse Stadscriminoloog

Op het moment dat de eerste bevindingen uit het onderzoeksproject beschikbaar zijn, worden deze hier gepubliceerd.

Publicaties en berichten 

Leidsch Dagblad (2021). Leiden heeft als eerste stad van het land een stadscriminoloog: waar voelen mensen zich veilig of juist onveilig?

Leidsch Dagblad (2021). Leiden heeft een stadscriminoloog die vier jaar lang onderzoekt hoe veilig Leidenaren zich voelen en ingrijpt waar nodig.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.