Universiteit Leiden

nl en

Onderzoeksproject

Parkiet op Nummer

Hoe kunnen we de populatieomvang, levensduur, verspreiding en gedrag van Halsbandparkieten beter te begrijpen?

Looptijd
2013 - 2017
Partners

Partners

Short abstract

Wetenschappers van het Centrum voor Milieuwetenschappen in Leiden nummeren van wilde Halsbandparkieten en willen graag meldingen ontvangen.

Project description

“De vogels krijgen een penning om de hals” zegt Roelant Jonker die promotie onderzoek doet naar de Halsbandparkiet. “De penning heeft een unieke letter en cijfer combinatie waarmee we de parkiet makkelijk kunnen identificeren”.

Parkiet op nummer - is een gezamenlijk project van het Centrum voor Milieuwetenschappen (CML) van de Universiteit Leiden en City Parrots in samenwerking met het vogeltrekstation en Waarneming.nl, met als doel de populatieomvang, levensduur, verspreiding en gedrag van Halsbandparkieten beter te begrijpen.

De studie begon in 2013 met enkele tests. Regelmatig worden gemerkte parkieten bij de vangplaats teruggezien. Uit hervangsten van deze genummerde parkieten blijkt dat de vogels goed kunnen leven met deze penningen. We zien geen afname van gewicht of schade aan de nek of elders.

Inmiddels zijn een aanzienlijk deel van  Halsbandparkieten in Leiden voorzien van dergelijke penningen. Maandelijkse vangsten van parkieten zorgen voor een continue aanwas van nieuwe nummers.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.