Universiteit Leiden

nl en

Publicatie

Femicide: een kritische reflectie op het gebruik van de term

In dit artikel kijkt Marieke Liem, Hoogleraar Sociale Veerkracht en Veiligheid', kritisch naar het gebruik van de term 'femicide'.

Auteur
Marieke Liem
Datum
30 november 2021
Links
Femicide: een kritische reflectie op het gebruik van de term

In toenemende mate wordt moord op vrouwen geduid als femicide, breed gedefinieerd als het doden van vrouwen om hun gender. Het gebruik van deze term telt talloze voordelen: zo wordt aandacht gegenereerd voor geweld tegen vrouwen, aandacht voor de voortdurende en diepgewortelde genderongelijkheid in de samenleving, en zo kan Nederland meebewegen en participeren in de internationale femicidebeweging. De toegenomen wereldwijde belangstelling voor het fenomeen en toepassing van de term, waaronder in Nederland, heeft tevens voor een inflatie van de term gezorgd – hetgeen de preventie van geweld tegen vrouwen niet louter goed doet.

Definitiekwestie

Dee brede definitie, gecombineerd met de politieke, niet zelden activistische achtergrond waartegen de term gebruikt wordt, zorgt voor problemen. Het grootste bezwaar van het gebruik van de term is gelegen in de kern van de eerdergenoemde definitie: wanneer kunnen we vaststellen of een vrouw werd gedood om haar gender? Ondanks deze definitiekwestie erkent Liem het nut van het in het leven roepen van een term zoals femicide om politieke aandacht te vragen voor een prangend probleem, en om misogynistische opvattingen en uitlatingen te benoemen en de kop in te drukken.

Lees het hele artikel hier

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.