Universiteit Leiden

nl en

Website

CIA en Crypto AG herschrijven de geschiedenis – Clingendael Spectator

Recent bleek dat de CIA jarenlang via een Zwitserse ‘cover firma’ gemanipuleerde codeerapparatuur verkocht aan tal van overheden, waaronder ook bondgenoten, om hen te bespioneren. De spectaculaire onthullingen over operatie ‘Rubicon’ bevestigen opnieuw dat bevriende inlichtingendiensten eigenlijk niet bestaan, maar geven ook aanleiding tot het herschrijven van een deel van de recente geschiedenis. Ben de Jong, gastonderzoeker en docent bij het Institute of Security and Global Affairs, schreef 26 februari 2020 over de operatie van de CIA rondom Crypto AG.

Auteur
Ben de Jong & Eleni Braat
Datum
26 februari 2020

In het artikel beschrijft Ben de Jong, samen met Eleni Braat van de Universiteit Utrecht, de tijden van de CIA waar ze nog werden aangeduid als ‘The gang that couldn’t shoot straight.’ Dat was in het midden van de jaren ’70, toen door een reeks schandalen bekend werd dat de dienst onder meer plannen had beraamd om diverse buitenlandse staatshoofden te liquideren en daar maar niet in slaagde.

Recent kwam de CIA opnieuw in het nieuws, maar dan op een hele andere manier. International media schrijft over de operatie van de CIA rondom de Zwitserse producent van codeerapparatuur Crypto AG. Vanaf 1970 zou de CIA samen met de Westduitse Bundesnachrichtendienst in het diepste geheim eigenaars zijn geweest van Crypto AG. Deze inlichtingenoperatie kreeg van de twee diensten in de jaren 80 de naam ‘Rubicon’. 

In het stuk beschrijven Ben de Jong en zijn medeauteur over hoe operatie ‘Rubicon’ de geschiedenis op tal van punten doet herschreven. Lees het volledige artikel op de website van Clingendael Spectator.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.