Universiteit Leiden

nl en

Boek

Werkers van de Wereld. Globalisering, arbeid en interculturele ontmoetingen tussen Aziatische en Europese zeelieden in dienst van de VOC, 1600-1800

Nieuw boek van Matthias van Rossum over de onderlinge verhoudingen tussen deze Aziatische en Europese zeevarenden in dienst van de VOC.

Auteur
Matthias van Rossum
Datum
28 augustus 2015
Links
Uitgeverij Verloren

'Maij fudede!' Met deze Portugese vloek sprak de Bengaalse zeeman Anthonij Corea zich uit tegen de Duitse koksmaat Paul Swaan. De mannen werkten op het VOC-schip Cats, dat in 1734 onderweg was van Bengalen naar Batavia. De ontmoeting vraagt aandacht voor de multiculturele bemanningen die de Verenigde Oost-Indische Compagnie inzette voor haar omvangrijke Aziatische bedrijf. Duitsers, Scandinaviërs en Nederlanders werkten en leefden samen met onder meer Indiase, Javaanse en Chinese zeelieden.

Zeelieden, soldaten, koelies en slaven

Werkers van de wereld onderzoekt de onderlinge verhoudingen tussen deze Aziatische en Europese zeevarenden in dienst van de VOC. Met levendige voorbeelden wordt een veelzijdig beeld geschetst van het VOC-bedrijf in Azië en van de kleurrijke wereld van zeelieden, soldaten, koelies en slaven. Deze inzichten worden geplaatst in actuele historische debatten over de geschiedenis van arbeid, vroegmoderne globalisering en het vraagstuk rond het sociaaleconomisch 'uiteengroeien' van Europa en Azië.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.