Universiteit Leiden

nl en

Boek

Wat is een natie?

Een Nederlandse versie van Ernest Renans beroemde lezing uit 1882 is vanaf 12 maart in boekvorm verkrijgbaar. Vertaald, ingeleid en geduid door Coos Huijssen en Geerten Waling.

Auteur
Coos Huijssen en Geerten Waling
Datum
21 februari 2013
Links
Boek op de website van Elsevier

Volgens de Franse historicus ­Ernest Renan (1823-1892) bestaat een natie alleen als inwoners de wil hebben om bij elkaar te horen. De natie heeft weinig met ras, taal of godsdienst te maken; het is een historisch principe. Samen terug kunnen kijken op een gedeeld verleden en bereid zijn om ook in de toekomst samen te leven, dat is een natie. Daarmee is de natie een open en flexibele gemeenschap. 

Dit boek biedt een moderne vertaling en de oorspronkelijke tekst van Ernest Renans beroemde lezing uit 1882:  Qu’est-ce qu’une nation? De samenstellers Coos Huijsen en Geerten Waling, die de lezing en de auteur inleiden, besluiten het boek met een pragmatisch pleidooi voor een ‘verlicht patriottisme’. 
In debatten over de Europese Unie en immigratie staan twee uitersten tegenover elkaar: het verstokte nationalisme en het blinde kosmopolitisme. De benadering van Renan biedt een gulden middenweg, en vormt daarbij een inspiratiebron voor een moderne natie. Het voorwoord is van Bas Heijne.

ISBN 9789035251052 | 140 p. | € 9,95 | Elsevier 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.