Universiteit Leiden

nl en

Boek

Verzetsheldin met schilderkist. Het leven van Ru Paré

Ru Paré staat voor het vergeten vrouwelijk verzet in de Tweede Wereldoorlog. Ze was een gevierd kunstenares, die tijdens de Duitse bezetting haar schilderkist gebruikte om de levens van 52 joodse kinderen te redden.

Auteur
Wim Willems
Datum
25 april 2018
Links
Uitgeverij Boom

In 1896 geboren in Druten, maakte Ru Paré tijdens het interbellum landelijk furore als kunstschilder. In 1942 weigerde ze lid te worden van de Duitse Kultuurkamer, en nam haar leven een ingrijpende wending. Ze besloot haar krachten te wijden aan de meest kwetsbaren in de samenleving. Het onderduiknetwerk dat ze opbouwde, bestreek vele provincies. Over hoe zij te werk ging, heeft ze tot aan haar dood gezwegen. Deze biografie ontvouwt zich als een persoonlijke zoektocht naar het veelzijdige bestaan van Ru Paré, kunstenares en icoon van het verzet. Het verhaal belicht tevens de rol van de talloze moedige vrouwen om haar heen.

Tentoonstelling

Naar aanleiding van dit boek is in Museon in Den Haag van 26 april tot 23 september de tentoonstelling 'De onderduikkinderen van 'Tante Zus' - Ru Paré, schilderes en verzetsheldin' te zien.

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.