Universiteit Leiden

nl en

Boek

Tussenland

Corrie van Eijl, 'Tussenland. Illegaal in Nederland, 1945-2000' (2012) Uitgeverij Verloren.

Auteur
Corrie van Eijl
Datum
25 september 2012
Links
Uitgeverij Verloren

De vanzelfsprekendheid waarmee migranten zonder verblijfstitel worden aangeduid als illegalen is een recent verschijnsel. Lange tijd konden migranten zonder paspoort naar Nederland komen en hadden geen vergunningen nodig om hier te wonen en te werken. Vanaf 1930, en vooral de laatste decennia van de twintigste eeuw, werd het toelatingsbeleid strenger. Dat hield migranten echter niet tegen, terwijl de mogelijkheden om ze weer uit te zetten beperkt waren. 

Tussenland verhaalt de geschiedenis van steeds nieuwe groepen migranten die zonder toestemming naar Nederland kwamen en analyseert hoe beleidsmakers, parlement, publiek en migranten zich mengden in de strijd wie mocht blijven en wie zou moeten vertrekken. De studie laat zien dat juist het strenge toelatingsbeleid en de hardnekkige fixatie op controle leidden tot illegalisering en criminalisering van migranten.

Corrie van Eijl was post-doc in het VICI-project ' Gender and Migration'. Dit boek verschijnt als deel twee in de reeks Historische Migratiestudies.

ISBN: 9789087043032 | 244 blz. | € 25,-

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.