Universiteit Leiden

nl en

Boek

Sofia Express

In Sofia Express gaat Jan Paul Hinrichs op zoek naar de literaire geheimen van de Bulgaarse hoofdstad Sofia, een stad waarin detectives, spionage en andere intriges nooit ver weg zijn.

Auteur
Jan Paul Hinrichs
Datum
03 juni 2019
Links
Uitgeverij Lubberhuizen

Sofia Express onthult de literaire charme van een enigszins verborgen metropool op de Balkan. De reuk van detectives, Ori├źnt-Express en spionage-intriges is hier nooit ver weg. De stad is een befaamde treinhalte op de route naar Istanbul en A. den Doolaard waant zich er in Chicago. Niet vreemd dus dat Eric Ambler enkele thrillers situeert in Sofia. Voor de Joodse Angelika Schrobsdorff biedt de stad juist een veilig onderkomen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Als het stadscentrum tijdens de Koude Oorlog een stalinistische make-over krijgt, bezoekt daarna vrijwel niemand de stad meer. Toch schrijft Lucebert in 1955 een reeks reisgedichten over Bulgarije en spelen romans van Cees Nooteboom en Dimitri Verhulst in Sofia. Het is ook de stad van de dissidente schrijver Georgi Markov, slachtoffer van de beruchte paraplumoord in Londen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.