Universiteit Leiden

nl en

Boek

Rekenschap: Het koloniale verleden, excuses en herstel

Wat is het Nederlandse koloniale en slavernijverleden nu precies? Waarom juist nu die herontdekking? Wat kunnen we verwachten van excuses en ‘herstel’? Wie vraagt daar eigenlijk om? Is er een goede manier om rekenschap af te leggen over dit verleden en zijn ‘we’ hiermee op de goede weg?

Auteur
Gert Oostindië
Datum
01 juni 2023
Links
Boom Geschiedenis

Het koloniale en slavernijverleden van Nederland staat meer dan ooit in de schijnwerpers. Het is een geschiedenis die haaks staat op hoe Nederlanders de eigen natie graag zien: tolerant, humanitair, vooruitstrevend. Dat de werkelijkheid in het koloniale rijk dat Nederland opbouwde pijnlijk anders was wordt inmiddels breed erkend. Op die erkenning volgden recent excuses als eerste stap op weg naar ‘herstel’. Dat nog vele stappen moeten volgen is zonneklaar.

Op basis van zijn eigen betrokkenheid en publicaties in de afgelopen veertig jaar, maakt gerenommeerd historicus Gert Oostindië de balans op. Hij loodst ons vakkundig door de storm aan debatten die gevoerd worden over het koloniale en slavernijverleden van Nederland en verkent hoe we over onze schaduw heen kunnen stappen – op weg naar echt herstel.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.