Universiteit Leiden

nl en

Boek

Oranje onder. Populair orangisme van Willem van Oranje tot nu

Boek over populair orangisme onder redactie van Henk te Velde en Donald Haks, voortgekomen uit de hoorcollegereeks over 'Orangisme' in het collegejaar 2012/2013.

Auteur
Henk te Velde en Donald Haks
Datum
07 april 2014
Links
Uitgeverij Prometheus

Er zijn veel boeken over de Oranjes, maar er is veel minder geschreven over de aanhankelijkheid aan Oranje, het orangisme. In  Oranje onder wordt voor het eerst de geschiedenis van dit orangisme verteld, vanaf het begin tot nu. Dat begin ligt niet – zoals je zou kunnen denken – bij Willem van Oranje.

Orangisme als een geheel van leuzen, motieven en het gebruik van de kleur oranje als herkenningsen mobilisatiemiddel ontstond pas in de zeventiende eeuw. Toen de Oranjes in het eerste stadhouderloze tijdperk uitgeschakeld leken, ontwikkelde het orangisme zich in de oppositie tot een oproep tot herstel van de oude orde. Die werd vooral gehoord op crisismomenten zoals het Rampjaar 1672, het herstel van de onafhankelijkheid in 1813 en de Tweede Wereldoorlog.

In dit boek wordt het orangisme in de Republiek en in het koninkrijk en ook het recente Oranjegevoel op een nieuwe manier bekeken. Door de aandacht vooral te richten op het populair orangisme in de onderste regionen van de samenleving ontstaat een nieuw en verrassend beeld van een bijzonder verschijnsel uit de Nederlandse geschiedenis.

Henk te Velde & Donald Haks (red.) Oranje onder. Populair orangisme van Willem van Oranje tot nu.
Uitgeverij Prometheus, 2014
ISBN: 9789035141254

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.