Universiteit Leiden

nl en

Boek

Niks Geteisem! Het wonderbaarlijke verhaal van De Mussen

​Niks Geteisem! is een meeslepende geschiedenis van bijna een eeuw, die als spiegel kan dienen voor het jongerenwerk van nu. Het is bovendien een waar gebeurd heldenverhaal en daarmee een bron van inspiratie – zeker in een tijd die om bezielend leiderschap vraagt.

Auteur
Diederick Klein Kranenburg en Wim Willems
Datum
27 oktober 2011
Links
Uitgeverij De Nieuwe Haagsche

De geschiedenis van Jacob de Bruin en zijn clubhuis De Mussen heeft nog het meeste weg van een film. Een hoofdpersoon, die het rauwe straatleven van huis uit kent, meldt zich in 1926 als jeugdleider in de Haagse Schilderswijk. Hij begrijpt dat de schoffies uit de buurt hem niet meteen accepteren. Verschoppelingen van de stad hebben weinig boodschap aan de goede bedoelingen van burgers uit de ‘betere Haagse wijken’. Maar onze held, de dertigjarige zoon van een schoenmaker, is niet voor een kleintje vervaard. Gedreven door zijn overtuiging dat ieder kind onze volle aandacht waard is, geeft hij niet op. En hij slaagt waar anderen vóór hem faalden.

In 2011, precies 85 jaar later, bestaat zijn clubhuis De Mussen nog altijd. Onder alle stormen van verandering heeft het centrum steeds op de bres gestaan voor de jeugd – en voor hun ouders. Het boek volgt de loop van die geschiedenis, met een sterke focus op persoonlijke lotgevallen. Van het turbulente begin, de crisisjaren en de oorlog, tot de naoorlogse glorietijd. Van de strijd om het voortbestaan tijdens de sloop in de jaren zeventig en tachtig tot de daaropvolgende nieuwbouw.

Het wonderbaarlijke verhaal van de Mussen wordt geillustreerd met foto's van Eva Hofman.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.