Universiteit Leiden

nl en

Boek

Man van het moment, Henck Arron

Eind november 2014 presenteerde Peter Meel zijn biografie van Henck Arron in Amsterdam, en in januari 2015 in Paramaribo.

Auteur
Peter Meel
Datum
30 januari 2015
Links
Boek op de site van uitgever Prometheus Bert Bakker.

Henck Arron (1936-2000), sleutelfiguur in de Surinaamse politiek, diende zijn land als voorzitter van de Nationale Partij Suriname (NPS), parlementslid, minister-president en vicepresident. In 1975 stond Arron aan de wieg van de onafhankelijkheid van Suriname en sloot hij een verdrag met Nederland dat voorzag in de beschikbaarstelling van omvangrijke fondsen voor de ontwikkeling van de republiek. 

In 1980 maakte een staatsgreep een einde aan zijn regime. Arron bracht een periode in gevangenschap door en zette zich na zijn vrijlating in voor het herstel van de democratie en de rechtsstaat. In 1990 namen militairen echter voor de tweede keer de macht in het land over. Zijn rentree in de politiek eindigde zo in een ontgoocheling. 

 

Peter Meel (onderzoeksdirecteur van het Instituut voor Geschiedenis) publiceerde eerder onder andere  Op zoek naar Surinaamse normen. Nagelaten geschriften van Jan Voorhoeve (1950-1961) en  Tussen autonomie en onafhankelijkheid. Nederlands-Surinaamse betrekkingen 1954-1961.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.