Universiteit Leiden

nl en

Boek

Licht op het oudste scheepsmodel

In het Scheepvaartmuseum van Amsterdam bevindt zich een getuigd model van een driemasterschip uit de tweede helft van de zestiende eeuw: het oudste scheepsmodel in de museumcollectie. Historicus Louis Sicking deed in opdracht van het museum onderzoek naar dit bijzondere object.

Auteur
Louis Sicking
Datum
07 december 2017
Links
Bekijk de volledige publicatie via WBooks

Centraal stonden de vragen naar de functie en de herkomst van het model en naar de context waarin het is ontstaan. Sickings zoektocht voerde hem langs musea, archieven en restauratieateliers in binnen- en buitenland. Onderweg ontmoette hij tal van specialisten, waaronder conservatoren, restauratoren, een maritiem archeoloog, een kunsthistoricus, een theoloog en een textielspecialist, die elk vanuit hun eigen discipline het model onderzochten.

Bijzonder is dat het model ook aan technisch onderzoek is onderworpen. Dit boek brengt de resultaten van het uitgevoerde onderzoek voor het voetlicht. Zonder dat alle vragen definitief konden worden beantwoord, levert het een fascinerend verslag op en toont het de mogelijkheden en beperkingen van interdisciplinair onderzoek naar cultureel erfgoed.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.