Universiteit Leiden

nl en

Boek

Katholiek in de Republiek. De belevingswereld van een religieuze minderheid 1570-1750

Door de katholieke gemeenschap vanuit een aantal vernieuwende invalshoeken te benaderen, belicht dit boek hoe Noord-Nederlandse katholieken op inventieve wijze hun geloof en cultuur levend hielden, zowel in de privésfeer als in het publieke domein.

Auteur
Carolina Lenarduzzi
Datum
14 november 2019
Links
Uitgeverij Vantilt

Vrijwel meteen na het uitbreken van de Opstand werden de katholieke inwoners van de Republiek naar de zijlijn van de samenleving gedirigeerd. Hun rituelen en symbolen werden als ‘paapsche superstitien ende affgoderie’ uit het openbare leven geweerd, hun kerken en kloosters onteigend en hun priesters in de ban gedaan. Bovendien stond een bestuurlijke loopbaan niet langer voor hen open. Het verbod op de uitoefening van hun geloof en hun verbanning naar de maatschappelijke marges dwong de Nederlandse katholieken om zichzelf opnieuw uit te vinden.

Wat betekende het om katholiek te zijn in de gereformeerde Republiek? Aan de hand van hun persoonlijke geschriften – variërend van dagboeken tot autobiografische poëzie – laat Lenarduzzi zien dat katholieken die vraag verschillend beantwoordden.

Recensie 

‘Katholiek in de Republiek’ is een verrukkelijk boek - Trouw, 13 nov. 2019

Media

Katholieken gingen stiekem op blote voeten de straat op voor God - NRC, 4 jan. 2019

Katholieken in de Republiek waren creatieve regisseurs van eigen leven - Universiteit Leiden, 24 okt. 2018

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.