Universiteit Leiden

nl en

Boek

Het belang van het Binnenhof

Het proefschift 'Het belang van het Binnenhof' van dr. Diederik Smit is als boek verschenen bij Uitgeverij Prometheus. In het boek laat Smit zien hoe het oude machtscentrum van de Republiek zich in de voorbije tweehonderd jaar als toneel van de politiek kon handhaven en uiteindelijk uitgroeide tot het hart van de Nederlandse democratie.

Auteur
Diederik Smit
Datum
07 juli 2015

Het Haagse Binnenhof is tegenwoordig een vanzelfsprekendheid. Er gaat geen dag voorbij dat de vergaderzaal van de Tweede Kamer, de Ridderzaal en de gebouwen langs de Hofvijver niet in de media te zien zijn en plaatsen als het Torentje, de Trêveszaal of Nieuwspoort zijn inmiddels begrippen op zich. Een nationale overheid in Nederland zonder 'politiek Den Haag' is dan ook nauwelijks meer voor te stellen. 

Toch is het historische Binnenhof als zetel van regering en parlement de voorbije eeuwen niet altijd onomstreden geweest. Gedurende de negentiende en twintigste eeuw stond de huisvesting van de belangrijkste politieke organen van ons land vrijwel voortdurend ter discussie. Plannen om het regeringscentrum te verplaatsen, de voormalige grafelijke residentie tot de grond toe af te breken en te vervangen door grootschalige nieuwbouw bleven echter grotendeels onuitgevoerd.

In Het belang van het Binnenhof laat historicus Diederik Smit aan de hand van een analyse van bovengenoemde discussies zien hoe het oude machtscentrum van de Republiek zich in de voorbije tweehonderd jaar als toneel van de politiek kon handhaven en uiteindelijk uitgroeide tot een van de bekendste plekken in het land: van een vervallen en verlaten complex tot het hart van de Nederlandse democratie.

Diederik Smit (1983) studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en is sinds 2010 als historicus verbonden aan de Universiteit Leiden. Zijn interesse ligt vooral bij de politieke geschiedenis van Nederland in de negentiende en twintigste eeuw. In de afgelopen jaren schreef hij verschillende artikelen over de geschiedenis van het Binnenhof en was hij als redacteur betrokken bij de publicatie van de boeken Van Torentje tot Trêveszaal (2011), Het Binnenhof: acht eeuwen centrum van de macht (2013) en In dit Huis. Twee eeuwen Tweede Kamer (2015).

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.