Universiteit Leiden

nl en

Boek

Een banier waar geen smet op rust: de geschiedenis van het trotskisme in Nederland, 1938 – heden

Onlangs verscheen Een banier waar geen smet op rust: de geschiedenis van het trotskisme in Nederland, 1938 – heden van Ron Blom en Bart van der Steen over de ontwikkeling van het trotskisme in Nederland van 1938 tot nu.

Auteur
Bart van der Steen
Datum
20 maart 2015
Links
Boek op website van Uitgeverij Aspekt.

Wie waren de Trotskisten?

In 1938 richtte een klein groepje revolutionairen onder leiding van Leon Trotski in Parijs de Vierde Internationale op. Zij keerden zich af van de tandeloze sociaaldemocraten en totalitaire stalinisten en boden het proletariaat in plaats daarvan ‘een banier waar geen smet op rust.’ Het ging hen om een waarlijk revolutionair en democratisch socialisme. 

Sindsdien vochten Trotski’s aanhangers in Spanje tegen Franco, ze gingen in het verzet en boden zelfs in de jaren vijftig nog illegale hulp aan het Algerijns bevrijdingsfront. In de jaren zestig vond een nieuwe groep jongeren hun weg tot de Vierde Internationale. Zij richtten de Socialistiese Arbeiderspartij op en probeerden met man en macht om deze partij tot een succes te maken. 

Wie waren deze trotskisten? Wat waren hun drijfveren en wat hebben zij betekend voor Nederlands links? Dit boek reconstrueert de geschiedenis van een vergeten politieke stroming. Aan de hand van archiefmateriaal, kranten en interviews ontstaat niet alleen een beeld van de beweging, maar ook van de activisten: hun dromen, verwachtingen en teleurstellingen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.