Universiteit Leiden Universiteit Leiden

Nederlands English

Boek

De Amerikaanse ambassade in Den Haag

Een historische blik achter de betonnen schermen van de Amerikaans-Nederlandse betrekkingen.

Auteur Duco Hellema, Giles Scott-Smith
Links Boom uitgevers Amsterdam

Geen wandelaar kan het over het hoofd zien: het grote gebouw van gewapend beton aan het Haagse Lange Voorhout, de Amerikaanse ambassade, die in 2017 zal verhuizen. Wat speelde zich achter die strenge fa├žade af? Wat deed de ambassade tijdens de Koude Oorlog en hoe ging men om met de vele demonstraties tegen de Verenigde Staten vanaf de jaren zestig?

Vijftien hoofdstukken van verschillende auteurs tekenen de rijke historie op van het Haagse zenuwcentrum van de Amerikaans-Nederlandse betrekkingen. Ze maakten daarbij gebruik van archiefmateriaal en interviews, maar ook van een cruciale recente bron: Wikileaks.