Universiteit Leiden

nl en

Boek

Anti-Joodse beeldvorming en Jodenhaat

Van alle vormen van etnisch en raciaal vooroordeel heeft het antisemitisme verreweg de langste geschiedenis. In zijn nieuwe boek analyseert Chris Quispel het anti-semitisme over vijfentwintig eeuwen.

Auteur
Chris Quispel
Datum
05 februari 2016
Links
Bestellen bij Uitgeverij Verloren

Al in de Oudheid gaven de eerste christenen de Joden de schuld van Jezus’ kruisiging. In de Middeleeuwen kwamen daar nieuwe beschuldigingen bij zoals woeker, hostieschending, vergiftiging van bronnen en deelname aan samenzweringen tegen het christendom. Later ging men de Joden zien als een vijandig ras dat een bedreiging vormde voor de raszuiverheid van de Europeanen. In het middeleeuwse West-Europa vonden ook de eerste Jodenvervolgingen plaats. En het waren West-Europeanen die tijdens de Tweede Wereldoorlog plannen smeedden om de Joden uit te moorden. Daarom gaat dit boek vooral over antisemitisme in West-Europa.

In ieder tijdvak werden er nieuwe vooroordelen toegevoegd aan het anti-Joodse beeld zonder dat daarbij de oudere vooroordelen verdwenen. En zo, laat Chris Quispel op indringende wijze zien, is het antisemitisme door de eeuwen heen blijven bestaan.

Anti-Joodse beeldvorming en Jodenhaat. De geschiedenis van het antisemitisme in West-Europa
Chris Quispel
ISBN 9789087045494

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.