Online onderwijs: hoe doen we dat?

Vanwege de maatregelen tegen het coronavirus krijgen alle studenten aan de Universiteit Leiden tot 1 september 2020 online onderwijs.

Online onderwijs

Als student van de Universiteit Leiden maak je voor het online onderwijs gebruik van learning management systemen zoals Brightspace en Blackboard, maar ook andere tools die specifiek helpen bij het organiseren van remote teaching zoals Kaltura Live room en Microsoft Teams.

Online platforms voor diverse varianten van onderwijs
Docenten gebruiken deze platforms om hun hoorcolleges en werkgroepen te geven. Al student leer je niet alleen van je docent, maar ook van elkaar. Dit doe je onder andere door elkaars werk te bespreken, discussies te voeren en door groepsopdrachten te maken. Via de online platforms ga je met dus zowel de docent als je medestudenten interactief aan de slag met je studie.

Mogelijkheden voor toetsen op afstand
Je kan op verschillende manieren online tentamen doen, bijvoorbeeld met online presentaties, online oefentoetsen, en online toetsen met open vragen of meerkeuzevragen. Mondelinge tentamens en presentaties kun je bijvoorbeeld telefonisch doen of worden via videobellen afgenomen.

Kwaliteit onderwijs
Natuurlijk is het van groot belang dat je ook in deze moeilijke omstandigheden kan vertrouwen op goed onderwijs. De opleidingen doen er alles aan om ervoor te zorgen dat zowel het onderwijs als de toetsen voldoen aan de kwaliteitseisen die normaal gesproken ook gelden. Er is een gedragscode voor docenten (en studenten) die richtlijnen vaststelt voor het lesgeven en leren via remote omgevingen, of elke vorm van onderwijs die voornamelijk afhankelijk is van IT-services.

Een boodschap van onze rector Carel Stolker aan onze studenten

Verlaat onze website om deze video te bekijken.

Tips, adviezen en een luisterend oor voor onze studenten

De coronacrisis heeft een grote impact op het leven van onze studenten. Onderwijs is online, en sociaal contact wordt zoveel mogelijk vermeden. Dat is moeilijk, voor onze internationale studenten die hier zonder hun familie en vrienden zijn, maar net zo goed voor onze Nederlandse studenten in Leiden en Den Haag. We doen er alles aan om hen zo goed mogelijk te ondersteunen. Daarom kun je als student bij de Universiteit Leiden gebruik maken van de volgende faciliteiten:

• Healthy University @Home: deskundigen geven online aan studenten hoe ze geestelijk en lichamelijk fit blijven
  • Listening Phone: Extra ondersteuning bij bijvoorbeeld eenzaamheid, stress of angst
  • Student support groups: bieden steun, samenwerking en adviezen

#Studentsintimesofcorona

Verhalen lezen en zien van studenten over hoe zij thuis online studeren ervaren? Op Instagram delen zowel Nederlandse als internationale studenten met regelmaat hun verhaal, of hun tips om deze tijd door te komen.

Volg ons op Instagram