Nieuws
-
Ons voedsel wordt calorierijker en minder voedzaam door CO2-stijgingVoedselgewassen 14 november 2025Voedselgewassen worden calorierijker, minder voedzaam en mogelijk ook giftiger door de toename van CO2 in de atmosfeer. Dit kan zonder ingrijpen leide...
-
Internationale samenwerking op het gebied van milieuonderzoek met benoeming Arnold Tukker aan de Universiteit van NanjingSPECIALE BENOEMING 11 november 2025Arnold Tukker is benoemd tot vooraanstaand gasthoogleraar aan de Universiteit van Nanjing, een van de beste onderzoeksuniversiteiten van China. ‘Ik be...
-
Nieuwe opleiding stoomt studenten klaar voor de duurzaamheids-vraagstukken van deze tijdDAG VAN DE DUURZAAMHEID 08 oktober 2025Hoe vaak sta jij stil bij de impact van je keuzes? 10 oktober is de dag van de duurzaamheid: een goed moment om de nieuwe opleiding Science for Sustai...
-
Van ondernemer tot operationeel directeur: ‘Ik ben meegegroeid met het instituut’Nieuw in directie CML 22 september 2025Hij kwam binnen als tijdelijke kracht bij het onderwijsbureau van het CML en nu – acht jaar later – is Jasper Williams operationeel directeur van het ...
-
Plastics zorgen voor stress bij gewassen (zelfs de afbreekbare soorten)Promotie 11 september 2025Micro- en nanoplastics zorgen voor stress bij gewassen zoals sla en wortels. Dat ontdekte promovendus Laura Julia Zantis. Door die stress kunnen plant...
-
Sustainability Challenge: studenten doen onderzoek in Rotterdamse havenLDE Sustainability Honours 08 september 2025In de Rotterdamse haven lekken kleine industriële deeltjes het milieu in. Dit leidt tot een vorm van vervuiling die moeilijk te traceren, maar zeer ha...
-
Hoogleraar bepleit: ‘Laat de natuur haar gang gaan’31 juli 2025Geef organismen zoals planten en dieren de vrijheid om zich te verplaatsen, op elkaar te reageren en in hun levensbehoeften te voorzien. Dan zullen ze...
-
Wat groen met je kan doen: zelfs 15 minuten natuur verbetert je mentale gezondheid30 juli 2025Groen in de stad helpt tegen stress, vooral in drukke steden. Een nieuwe studie van de Universiteit Leiden en Stanford University laat zien hoe belang...
-
Leidse wetenschappers leveren grote bijdrage aan nieuw nanogeneeskunde-consortium10 juli 2025Een Nederlands consortium ontvangt 6,7 miljoen euro om samen met patiënten het ontwikkelen van nanomedicijnen te versnellen. Onderzoekers van de Unive...
-
Deze studenten laten zien hoe het Groene Hart een stuk groener kan10 juli 2025Kunnen we beter bouwmaterialen en rijst telen in plaats van koeiengras? Van invasieve kreeften tot erfgoed en grondwaterstanden: tien afstudeerders on...
-
Leidenaren vinden tijdens Expeditie Stadsnatuur meer dan 2000 soortenBiodiversiteit 30 juni 2025Leidenaren hebben samen 2265 soorten gevonden tijdens Expeditie Stadsnatuur. Ongeveer 1300 waarnemers deden mee aan de inventarisatie van de natuur in...
-
René Kleijn treedt toe tot VN-panel over grondstoffengebruik30 juni 2025Hoe kunnen we beter omgaan met grondstoffen? Die vraag staat centraal bij het International Resource Panel van de VN. Sinds kort is René Kleijn, Leids...
-
Sterre won een prijs met haar onderzoek hoe CO2 ons voedsel verandertscriptieprijs 12 juni 2025Sterre ter Haar heeft de Rachel Carson-afstudeerprijs gewonnen voor haar masterscriptie over de effecten van CO2-toename op de samenstelling van voedi...
-
Wolven in Nederland eten vooral wild, maar ook natuurgrazers in wildarme gebiedenOnderzoek 20 mei 2025Wolven in Nederland eten vooral wilde hoefdieren zoals reeën, wilde zwijnen en edelherten. In gebieden waar deze dieren minder beschikbaar zijn, zoals...
-
Ook jij kunt de biodiversiteit in je omgeving verbeterenMilieuwetenschappen 16 mei 2025Tijdens een bijeenkomst liet het Centrum voor Milieuwetenschappen Leiden de breedte van zijn onderzoek naar biodiversiteit zien. En collegevoorzitter ...