Universiteit Leiden

nl en

Leidse neerlandicus leverde perkament abdicatie-akte

Het perkament voor het officiële abdicatiedocument dat koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima 30 april ondertekenen is geleverd door de Leidse alumnus Henk de Groot. De perkamentmaker leerde het vak tijdens zijn studie Nederlands.

Kalfshuid of schapenhuid

Perkamentmaker Henk de Groot
Perkamentmaker Henk de Groot

De Groot was aangenaam verrast toen hij gevraagd werd voor deze klus. ‘Ik heb voor de zekerheid twee soorten perkamenten geleverd: een van kalfshuid en een van schapenhuid. Ik ben benieuwd welke ze hebben uitgekozen. Dat zie ik pas op het moment van ondertekening.’

De perkamentmaker studeerde in 1976 af. Tijdens zijn studie Nederlands volgde hij de bijvakken paleografie en codicologie. ‘Daar werd mijn interesse gewekt en heb ik de basis van het vak geleerd. Deze opdracht is een bekroning van mijn werk.’

(29 april 2013 - LvP)

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.