Universiteit Leiden

nl en

Nieuw Academisch Talencentrum bij Universiteit Leiden

Op 21 januari 2010 wordt het nieuwe Academisch Talencentrum van de Universiteit Leiden officieel geopend tijdens het openingssymposium Lang zal je leren. Het Academisch Talencentrum is ontstaan door samenvoeging van drie afdelingen die zich bij de universiteit met taalvaardigheidsonderwijs bezighielden.

Het nieuwe centrum maakt deel uit van het Leiden University Centre for Linguistics, het taalwetenschappelijk instituut van de Faculteit der Geesteswetenschappen.

Het Academisch Talencentrum is gevestigd op de eerste verdieping van het Lipsius-gebouw.

 

Groeiende behoefte aan taalonderwijs

Het nieuwe Academisch Talencentrum is een breed taalinstituut voor praktische taalvaardigheid. Het komt tegemoet aan de groeiende behoefte aan taalonderwijs onder studenten en medewerkers. Deze is een gevolg van de toenemende internationalisering aan de Universiteit Leiden, die een sterke impuls kreeg met de invoering van Engelstalig masteronderwijs in 2006.

Wat biedt het Academisch Talencentrum?

Taalonderwijs is het belangrijkste product van het Academisch Talencentrum. Engels en Nederlands als Tweede Taal zijn het meest gevraagd, maar het aanbod omvat ook cursussen in moderne vreemde talen als Frans, Italiaans, Spaans, Chinees, Arabisch en Russisch. Taaltoetsing op maat en taalassessment met het oog op professioneel gebruik van het Engels zijn nieuwe producten van het Academisch Talencentrum.

Het Academisch Talencentrum onderscheidt zich van andere taalinstituten door zich voornamelijk te richten op hoger opgeleiden en op taalgebruik in academische en professionele situaties. Studenten en medewerkers van de Universiteit Leiden zijn de belangrijkste doelgroep van het Academisch Talencentrum, maar het verzorgt ook taalonderwijs op maat voor bedrijven en instellingen buiten de universiteit.

Behalve taalonderwijs verzorgt het Academisch Talencentrum ook cultuurtrainingen en trainingen intercultureel management. Bovendien beschikt het centrum over het keurmerk Inburgering en organiseert het inburgeringstrajecten voor hoger opgeleide buitenlanders. Tenslotte heeft het Academisch Talencentrum een vertaalservice met als specialisatie Academisch Engels.

Openingssymposium

Het openingsymposium Lang zal je leren vindt plaats op donderdagmiddag 21 januari 2010. Het thema is de te verwachten rol van taalvaardigheid binnen de universiteit en in de maatschappij. Speciale aandacht is er voor het belang van levenslang leren bij het op peil houden en uitbreiden van de taalkennis.

Sprekers zijn onder anderen prof.dr. Marc van Oostendorp en futuroloog drs. Arjen Kamphuis. De openingshandeling wordt verricht door prof.dr. M.C.E. van Dam-Mieras, vice-rector van de Universiteit Leiden.

 
(12 januari 2010)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.