Universiteit Leiden

nl en

Sterre won een prijs met haar onderzoek hoe CO2 ons voedsel verandert

Sterre ter Haar heeft de Rachel Carson-afstudeerprijs gewonnen voor haar masterscriptie over de effecten van CO2-toename op de samenstelling van voedingsstoffen in planten. Voor de student Industriële Ecologie is de prijs de bekroning op haar werk na een zware periode waarin ze herstelde van long covid. 

Sterre (links) wint een prijs voor haar masterscriptie

De scriptie van Sterre ter Haar is het meest geschreven in de geest van Rachel Carson, aldus de jury. ‘Deze scriptie springt er uit als winnaar, dankzij de originele invalshoek en het uitstekend onderbouwde pleidooi om voeding en voedingswaarde een centralere plaats te geven in het klimaatdebat. De combinatie van een innovatieve themakeuze, sterke interdisciplinaire benadering en beleidsrelevante aanbevelingen maakt haar scriptie het meest onderscheidend.’ 

De VVM, het netwerk van milieuprofessionals, reikt de prijs jaarlijks uit. Doel is om meer bekendheid te geven aan de beste hbo- en wo-scripties over urgente maatschappelijke milieuthema’s. 

Wie is Rachel Carson? 

Rachel Carson is de auteur van het boek ‘Silent Spring’. Dit boek markeerde zo’n vijftig jaar geleden het begin van een brede publieke bewustwording van de milieuproblematiek in grote delen van de wereld. De titel is een verwijzing naar de lente van het apocalyptische jaar dat de vogels niet meer zingen doordat zij als gevolg van het gebruik van bestrijdingsmiddelen zijn uitgeroeid. De Rachel Carson Afstudeerprijs is dit jaar voor de 22ste keer uitgereikt.  

Ter Haar moest haar scriptie pitchen, presenteren en vragen beantwoorden. Toen ze hoorde dat ze de uiteindelijke winnaar was, kon ze het bijna niet geloven. ‘Het emotioneerde me, want het betekent veel voor me. Uiteraard omdat deze prijs een geweldige kans is om nieuw onderzoek in Nederland te delen, maar ook op persoonlijk vlak, omdat het betekent dat ik eindelijk hersteld ben. Toen ik aan het begin van de pandemie aan mijn scriptie begon, werd ik erg ziek en liep ik long covid op. Ik kon nauwelijks uit bed komen en niet meer lezen. Het kostte me een paar jaar om te herstellen.’ 

‘De passie voor mijn studie hielp me te herstellen’ 

Logischerwijs liep ze achterstand op, maar het lukte haar alsnog om een innovatief onderwerp voor haar afstuderen te kiezen. ‘Ik vroeg Laura Scherer of ze mijn supervisor wilde zijn, samen met Peter van Bodegom. Ik voelde me enorm bevoorrecht en dankbaar om met hen te kunnen samenwerken. Omdat ik in het begin weinig energie had, werkten we aanvankelijk online. Mijn enthousiasme over het onderwerp bleef groeien en daarmee ook mijn energieniveau. Het was een positief versterkende cyclus. De passie voor mijn onderzoek heeft me niet alleen geholpen af te studeren, maar het vormde ook de drijfveer om volledig te herstellen. Met deze prijs als ultieme bekroning.’  

‘Meer calorieën, minder voedzaam en giftiger’

In haar scriptie onderzoekt ter Haar het directe effect van CO2-stijging op de kwaliteit van voedingsstoffen in planten en de invloed die dit heeft op het wereldwijde ondervoedingsniveau. De resultaten laten zien dat planten mogelijk calorierijker, minder voedzaam en giftiger worden. ‘Vervolgens hebben we deze resultaten toegepast op een mondiaal model van voedselvoorziening, waaruit blijkt dat dit effect ernstige gevolgen kan hebben voor de mate van ondervoeding wereldwijd.’  

Inmiddels heeft Ter Haar over haar bevindingen twee wetenschappelijke artikelen geschreven, waarvan de eerste momenteel onder peer review is. Daarnaast werkt ze aan haar proefschrift voor CML over ‘Rapid Food Transitions.’ ‘Maar eerst nagenieten van deze prijs.’   

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.