
Van gejuich tot gespannen gezucht: uitslag Kiem-loting 2025 bekend
beeld: Rob Dorresteijn
Tijdens een feestelijke bijeenkomst kregen 25 projecten een Kiem-beurs 2025 – 2026 van 10.000 euro toebedeeld. Interdisciplinaire teams van de Universiteit Leiden gaan dankzij de beurs innovatief onderzoek doen naar onder meer horror, het internationale betalingsverkeer en schimmels in historische collecties.

Je ziet het niet vaak: een zaal vol wetenschappers en ondersteunende collega's die samen gespannen turen naar een bingomolen. En toch is dat precies wat er gebeurde tijdens de trekking van de Kiem-beurs 2025 – 2026. Want het lot bepaalt welke 25 interdisciplinaire ideeën een bedrag van 10.000 euro krijgen. Bij elk balletje dat uit de molen rolde, klonk er gejuich of verbeten gezucht. En tijdens de trekking van het allerlaatste nummer roffelden alle aanwezigen mee op hun knieën.

Loting
Dit jaar dienden 58 teams, verbonden aan minstens twee faculteiten, een aanvraag in voor een Kiem-beurs. Net als vorig jaar werden de beurzen per loting toegekend. De ‘winnende’ projecten gaan in interdisciplinaire teams werken aan ingewikkelde vraagstukken. De onderzoeksdomeinen zijn enorm divers. Van nieuwe medicijnen tot klimaatactie, van meer inzicht in de quantumwereld tot beter interdisciplinair onderwijs.

Angst, schimmels en betaling
Een greep uit de winnende projecten: waarom kan angstig zijn zo leuk zijn, bijvoorbeeld tijdens het kijken van een horrorfilm of luisteren naar eng verhaal? Sociale wetenschappers, geesteswetenschappers en wetenschapscommunicatoren gaan dat onderzoeken, onder meer door een echt spookhuis te bouwen. Een ander samenwerkingsverband gaat schimmels in de historische gebouwen van de universiteit in kaart brengen, met als doel om schimmels beter te begrijpen, op zoek te gaan naar nieuwe varianten én om risico’s voor boeken en mensen te onderzoeken. In een derde project nemen bestuurskundigen en juristen samen verschillende internationale betalingssystemen, en de verstrengeling van economische systemen en politiek, onder de loep.
Alle ingelote projecten hebben een looptijd van één jaar. Naar verwachting vindt volgend jaar de laatste ronde van Kiem plaats.
Hoe ziet zo'n Kiem-loting eruit? Kijk hier naar een impressie uit 2024:
Over de Kiem-beurs
Via de Kiem-beurs wil de Universiteit Leiden interdisciplinair werk bevorderen, zowel op gebied van onderzoek en onderwijs, als op gebied van ondersteuning. Daarom kunnen in principe alle medewerkers van de universiteit de beurs aanvragen, zolang er twee of meerdere faculteiten bij de aanvraag betrokken zijn. Ieder jaar is er voor maximaal 25 projecten 10.000 euro beschikbaar; volgend jaar is naar verwachting de laatste ronde.
De Kiem-beurs kon voor het eerst aangevraagd worden in 2023. Uit de verschillende projecten kwamen al prachtige resultaten voort. Zo ging een Kiem-onderzoek in een grote patiëntendatabase op zoek naar het verband tussen geweld en gezondheidsproblemen; de resultaten gaven de onderzoekers genoeg vertrouwen om een grotere subsidieaanvraag in te dienen. Een Kiem-project over veiligheid en gevaar leverde een nieuw onderzoeksnetwerk op; een derde Kiem-project ontwikkelde een manier op om relatief makkelijk hyperrealistische 3D-omgevingen te maken – die omgevingen kunnen op allerlei manieren worden toegepast. Op de Kiem-pagina krijg je een goed beeld van ingediende en uitgevoerde projecten.