Universiteit Leiden

nl en

Renske Gilissen bijzonder hoogleraar Suïcidepreventie

Iedere dag overlijden er in Nederland vijf mensen door suïcide. De oorzaak van en aanleiding tot suïcide zijn complex. Er liggen dan ook nog veel vragen over hoe het aantal suïcides te verminderen. Renske Gilissen komt zowel het onderzoek naar suïcidepreventie als het onderwijs versterken bij Klinische Psychologie in Leiden. Per 1 juni bekleedt zij de bijzondere leerstoel Suïcidepreventie.

Renske Gilissen, bijzonder hoogleraar Suïcidepreventie

Suïcide komt het meest voor op middelbare leeftijd en is doodsoorzaak nummer 1 onder jongeren tussen de 10 en 30 jaar. Van een aantal interventies is al bekend dat zij effectief zijn, met name beperking van de toegang tot dodelijke middelen, preventieprogramma’s op scholen en cognitieve gedragstherapie. 

Klinische Psychologie

Een combinatie van interventies is nodig om het aantal suïcides te verminderen. Welke combinatie van maatregelen nodig is en het meest (kosten)effectief, is nog niet bekend. Dat vraagt om meer onderzoek. De bijzondere leerstoel Suïcidepreventie sluit uitstekend aan bij het onderzoek van Klinische Psychologie, met de drie onderzoekpijlers: ‘depressie en suïcide preventie’, ‘stress en trauma’ en ‘interventie onderzoek’.

Impact in de praktijk

Met deze unieke leerstoel beoogt 113 Zelfmoordpreventie onderzoek en onderwijs met betrekking tot suïcide en suïcidepreventie te bevorderen, evenals praktijkgerichte toepassingen van suïcidepreventie in Nederland. Het is de gezamenlijke ambitie van 113 Zelfmoordpreventie en de sectie Klinische Psychologie om de lopende samenwerkingen voor preventie te versterken en maatschappelijke impact te creëren.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.