Universiteit Leiden

nl en

FGGA-studenten blikken terug: ‘Mijn leven is nog nooit zo druk geweest, maar ik zou het niet willen veranderen’

Het zijn de laatste loodjes voor de studenten van FGGA. De zomer komt in zicht en er wordt hard gewerkt om alles voor de vakantie af te ronden. Wij vroegen aan een aantal van hen hoe zij terugkijken op het academische jaar, of zij nog tips hebben en wat hun zomer- en toekomstplannen zijn. ‘Mentor zijn tijdens de HOP-week kan ik iedereen aanbevelen.’

Olivér Széles, tweedejaars bachelorstudent Security Studies

'Het afgelopen jaar kende verschillende hoogtepunten. Mentor zijn tijdens de HOP-week was er zeker één van. Ik kan het iedereen van harte aanbevelen! Daarnaast vond ik de studie die ik heb gevolgd ook erg interessant. Komende zomer zal in het teken staan van ontspanning: ik ben van plan om met mijn vriendin, vrienden en familie te gaan reizen door Europa. Komend jaar hoop ik mijn bachelor af te ronden en daarna ga ik me inschrijven voor de master Crisis and Security Management, studeren aan de Universiteit Leiden bevalt me namelijk enorm goed! In de toekomst wil ik graag een baan vinden op het gebied van crisismanagement.'

Will Chan, eerstejaars bachelorstudent Leiden University College

'Afgelopen collegejaar heeft zijn ups en downs gehad, maar ik heb absoluut geen spijt dat ik hierheen ben gekomen vanuit Hong Kong. Studeren bij LUC is een geweldige ervaring en de lessen zijn buitengewoon interessant. De stad Den Haag is ook ongelooflijk gastvrij voor nieuwkomers. Het weer is wel erg uitdagend, vooral vanaf eind oktober als het steeds donkerder wordt buiten. Dit gecombineerd met een stressvolle studie kan zwaar zijn. Mijn advies voor anderen zou dan ook zijn om hulp te zoeken wanneer je dit nodig hebt. Denk niet dat je enige bent en praat met je studieadviseur als je worstelt met de werkdruk of drink koffie met je vrienden.'

Emilia Berghuis, eerstejaars bachelorstudent Security Studies

'Mijn eerste jaar bij Security Studies was erg hectisch, maar ook een geweldige en waardevolle ervaring! Ik heb veel nieuwe vrienden gemaakt, aan verschillende evenementen deelgenomen en allerlei verschillende baantjes aan de universiteit gehad. Een hoogtepunt was het bezoek aan de kerncentrale in Borssele samen met de studievereniging Custodia. Echt één van de gaafste ervaringen ooit! Een aanrader vind ik ook de ‘student voor een dag’-evenementen en de Experience days: je kan als toekomstige student dan goed kijken of een studie bij je past. Deze zomer ga ik veel reizen; ik ga naar Zwitserland, Polen, Finland, en Kroatië!'

Gigi Green, eerstejaars bachelorstudent Leiden University College

'Mijn eerste jaar aan het Leiden University College is heel snel voorbijgegaan. Vanaf het moment dat ik in augustus in Den Haag aankwam, is mijn leven drukker geweest dan ooit. Maar ik had geen seconde willen missen. Mijn belangrijkste tip voor andere studenten is om jezelf gewoon niet zo serieus te nemen. Dit heeft me echt geholpen om gelukkiger en zelfverzekerder te zijn. Het besef dat je, voor het grootste deel, controle hebt over je leven en waar je het naartoe leidt, is een enge, maar ook een hele krachtige realisatie. Omdat ik oorspronkelijk uit Bratislava kom, was het hoogtepunt van het afgelopen jaar het verkennen van Den Haag en het leren kennen van de Nederlandse cultuur. Van Sinterklaas tot Carnaval en Koningsdag, het lijkt wel alsof er op ieder moment iets te vieren valt in Nederland. Mijn toekomst? Om eerlijk te zijn voel ik me nu meer in de war over mijn toekomst dan aan het begin van het jaar. Maar eigenlijk vind ik het heel fijn dat mijn toekomst nog onbeslist is. Als het studeren aan LUC me iets heeft geleerd, is het dat je nooit weet waar je je volgende passie zult vinden.'

Jaydey Marinus, derdejaars bachelorstudent BBO Bestuurskunde

'Afgelopen studiejaar was een boeiend maar ook uitdagend jaar voor mij. Mijn minor Global Affairs vond ik erg leuk en ik heb het eerste semester als zeer positief ervaren. Het tweede semester was wat uitdagender door de laatste vakken van mijn bachelor en de scriptie. Hieruit volgt ook gelijk mijn tip: prioriteer de juiste dingen! Het klinkt makkelijk, maar als je een drukke planning hebt is het echt lastig om prioriteit te geven aan hetgene wat echt belangrijk is op dat moment. Komend collegejaar hoop ik mijn bachelor af te ronden. In het eerste semester wil ik mijn scriptie afschrijven en nog wat keuzevakken volgen. In het tweede semester wil ik of instromen in een master of veel gaan werken zodat ik daarna een tijd kan reizen.'

Nynke Marije Attema, eerstejaars bachelorstudent Bestuurskunde

'Mijn eerste jaar aan de Universiteit Leiden was bijzonder leuk. Ik voel mij gezien, geaccepteerd en thuis op de campus. Sinds ik studeer in Den Haag heb ik veel vriendelijke mensen mogen ontmoeten en waardevolle vaardigheden opgedaan. Mijn favoriete vak tot nu toe was Data Science Skills and Applications, waar ik leerde programmeren met Python. Mijn hoogtepunt van het afgelopen jaar was dat ik werd gevraagd om studentambassadeur te worden. Deze functie brengt mij veel plezier, vooral omdat ik het leuk vind om in gesprek te gaan met toekomstige studenten over hun studiekeuze. Deze zomer wil ik weer aan de slag gaan met een aantal van mijn artistieke hobby's. Ook kijk ik ernaar uit om te beginnen aan mijn tweede studiejaar.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.